Inclusiviteit in Waalwijk: ’Iedereen moet overal naartoe kunnen en alles kunnen doen’

WAALWIJK - Een toegankelijke en inclusieve samenleving voor iedereen: dat zou iedere gemeente wel willen. Toch blijkt het vaak lastig om dit te realiseren. Voorzieningen zijn bijvoorbeeld niet makkelijk te gebruiken voor mensen met een beperking. Buiten spelen en sporten is niet voor iedereen even makkelijk. Daarom heeft de gemeente Waalwijk vorig jaar een enquête online gezet om sporters met een beperking beter te helpen.

Ingrid de Waal zit in een rolstoel en basketbalt graag. "Er is een basketbalveldje bij mij in de buurt, maar ik kom daar niet makkelijk op met mijn rolstoel. De hekken zijn te smal om doorheen te komen", geeft Ingrid aan. Toch neemt ze de gemeente niks kwalijk.

Ruim een half jaar later vertelt Ingrid hoe het er nu voor staat. Wat doet de gemeente voor sporters met een beperking en is er iets veranderd?

Knelpunten

Het basketbalveldje kan Ingrid helaas nog niet betreden. Wel ziet Ingrid dat het onderwerp inclusiviteit inmiddels op de agenda van de gemeente staat. "Verandering vindt nu vooral nog achter de schermen plaats. Zo organiseerde de gemeente bijvoorbeeld een thema-avond om met sporters te kijken naar de knelpunten en naar wat er verbeterd kan worden."

Zelf heeft Ingrid ook niet stilgezeten. Inmiddels zit Ingrid in een werkgroep ‘Inclusiviteit Waalwijk’. Deze werkgroep werkt samen met de gemeente aan de inclusiviteit, te beginnen bij het mogelijk maken van sport voor mensen met een beperking. Ook staat Ingrid op de lijst van LokaalBelang waarbij ze zich vooral hard maakt voor dit onderwerp.

De gemeente is dus in gesprek met de Werkgroep Inclusiviteit en probeert oplossingen te bedenken voor problemen die zich voordoen op het gebied van inclusiviteit in de gemeente. "In het centrum is een gehandicaptentoilet gekomen, dat is al heel goed. Verder zijn er helaas nog geen concrete aanpassingen gedaan. Er wordt vooral nagedacht over wat we kunnen gaan doen", vertelt De Waal.

Wat is er dan wel gedaan? "Er zijn contacten gelegd met instanties die iets kunnen betekenen. Dat doet de gemeente en ik denk mee. Ook is het een stap dat de gemeente nu echt iets wil veranderen en bewust dingen wil organiseren", aldus De Waal. "Zo’n thema-avond heeft nu nog niks voor de mensen betekend, maar zal later zijn vruchten afwerpen."

Aanpakken
Ingrid wil graag de aanvraag van voorzieningen makkelijker maken. "Als iemand in een rolstoel ergens wil sporten, moet duidelijk zijn waar hij/zij terecht kan. Dit proces kan makkelijker en vriendelijker vind ik", vertelt Ingrid.

Mogelijkheden zien
Zelf is Ingrid iemand die doorzoekt tot ze vindt wat ze zoekt, maar dit is niet voor iedereen even makkelijk. "De wegwijzering moet duidelijker zijn."

Ingrid is blij dat ze nog veel zelf kan, maar ze denkt veel aan mensen die minder mobiel zijn. "Ik kan met krukken lopen dus heb geen invalidentoilet nodig, maar veel mensen kunnen dit niet. Iedereen moet overal kunnen komen en alles kunnen doen. Als dat niet het geval is, moeten er dingen veranderd worden", vertelt De Waal.

"Juist op het gebied van sport is dit heel belangrijk. Rolstoelbasket bijvoorbeeld, zit alleen in Tilburg of Eindhoven. Ik kan daar gelukkig naartoe met de auto, maar niet iedereen kan dit. Hier wil ik me nog voor inzetten", zegt De Waal.

Dit deed ze al met haar handbikeclub, die heeft ze opgericht samen met de plaatselijke fietsvereniging. Ingrid hoopt in de toekomst nog veel meer van dit soort dingen te doen.

Deel dit bericht met je vrienden!