Jeugdburgemeesters Heusden zetten zich in voor beter milieu in Heusden: “Pap, je moet een elektrische auto kopen”

HEUSDEN - "Hier is je koffie, met een houten roerstokje", zegt de elfjarige Jikke uit Heusden op het moment dat ze koffie uitdeelt op het gemeentehuis in Heusden. "Dat is beter voor het milieu, omdat deze recyclebaar zijn." Jikke is samen met Koen al een jaar jeugdburgemeester van Heusden. Samen zetten de twee zich in voor een beter milieu en klimaat. Ze worden ondersteund door de jongerenambassadeurs uit Heusden en de mascotte Teuntje Toekomst. Op vrijdag 5 november eindigt de Nationale Klimaat week en dat is goed moment om te kijken wat de huidige jeugdburgemeesters voor het klimaat gedaan hebben.

Teuntje staat symbool voor alle kinderen die nadenken over hun toekomst en (die zich in hun buurt inzetten voor een betere) leefomgeving. Kinderen dromen nog onbevangen waardoor ze op natuurlijke wijze grenzen overschrijden en partijen vanzelf met elkaar verbinden. Ze hebben de flexibiliteit om niet automatisch binnen de kaders van school, thuis of gemeente te denken. Door kinderen actief te betrekken bij hun toekomst kunnen (grote) maatschappelijke vraagstukken met zijn allen worden opgepakt en aangepakt.

Jeugdburgemeesters Jikke en Koen
Jikke en Koen werden in 2020 gekozen als jeugdburgemeesters van Heusden en willen de gemeente zo goed mogelijk helpen. De gemeente Heusden wil op hun beurt graag weten hoe de jeugdburgemeesters over de gemeente denken en over hoe de gemeente er in de toekomst uit gaat zien. "Het is belangrijk dat ideeën van kinderen serieus worden genomen, want het gaat om hun toekomst", geeft Koen aan.

De jeugdburgemeesters zetten zich in voor verschillende aspecten in hun gemeente, waaronder het klimaat. Zij helpen de 'echte' burgemeester met een aantal beslissingen.  Jikke en Koen (toen nog in groep 7, nu groep 8) zijn als jeugdburgemeesters voorgedragen, omdat zij een aantal goede ideeën voor hadden over de toekomst van de gemeente. Vooral het klimaat en het milieu spelen een belangrijke rol.

"Ik ben jeugdburgemeester geworden, omdat ik Willemijn (burgemeester Heusden) kan helpen met het veranderen van regels", geeft Koen aan. "Daarnaast kunnen wij met ideeën komen om Heusden mooier te maken, door bijvoorbeeld meer bomen te planten." Jikke, die naast Koen zit tijdens het interview, knikt instemmend mee. "Het idee is om voor elke boom die verwijderd wordt, er twee terug te planten", geeft Jikke aan. Dit is overigens een idee dat in het kinderklimaatakkoord staat.

Bijzondere tegel
Dat de jeugdburgemeesters zich bewust zijn van de problemen die er spelen, blijkt uit de speciale stoeptegel die zij geplaatst hebben in de gemeente Heusden. Op die stoeptegel staat de tekst 'Hier begint de zee, niets ingooien a.u.b.' De tegels werden geplaatst naast verschillende putten, waar nog wel eens afval in gegooid wordt. Om de tekst staat een cirkel, met een punt naar boven (zie afbeelding hieronder). De punt verwijst naar de put waarin het afval werd geconstateerd.

"Als jij iets in de put gooit, dan gaat dat via de rivieren naar de zee. We willen met deze boodschap voorkomen dat de zee vervuild wordt", geeft Koen aan. Op dit moment liggen er zeventig tegels in gemeente, maar daar moeten nog een aantal bij komen. "Ik heb de tegels in de grond geslagen hoor", lacht Jikke. In totaal moeten er in gemeente Heusden 150 tegels komen te liggen.

De gemeente heeft aangegeven dat hij de jeugdburgemeesters graag wil helpen met het uitvoeren van hun plan. Dat doen ze door bijvoorbeeld samen met de jeugdburgemeesters en jeugdambassadeurs naar de locaties te rijden om te overleggen waar de tegel moet komen.

Den Haag
Hoewel Jikke en Koen geen politieke ambities hebben, zouden ze in Den Haag niet misstaan. De jeugdburgemeesters weten heel goed wat ze willen en hebben een duidelijke mening van wat er in de toekomst moet gaan gebeuren.  Dat heeft er zelfs toe geleid dat ze een kinderklimaatakkoord aan mochten bieden aan Ed Nijpels op het binnenhof. Nijpels is voorzitter van het Klimaatberaad. Jikke en Koen hebben aan de politicus gevraagd of ze het klimaatakkoord van hen serieus willen nemen.

"Het was al heel bijzonder om een politicus te mogen ontmoeten en dat is gewoon supercool", geeft Koen aan. Ondanks dat ze Mark Rutte niet hebben ontmoet, geeft Jikke aan dat ze ook een boodschap hadden voor de minister-president. "We hebben keihard naar het torentje 'Rutte, actie!' geroepen. In de hoop dat hij het op zou pakken en zich harder inzet voor een beter milieu en klimaat voor Nederland", vertelt Jikke. Of Rutte de boodschap heeft gehoord is niet duidelijk, maar op de klimaattop in Glasgow riep hij nagenoeg dezelfde woorden. "Ja, dat is wel heel mooi om te horen", zegt Jikke.

Advies
De jeugdburgemeesters zijn dus druk bezig met het milieu in Heusden en hebben ook nog advies aan ouderen. "Denk alsjeblieft ook aan de toekomst van je eigen kinderen of aan jongeren familieleden als je zelf geen kinderen hebt", geeft Jikke aan. Koen heeft zelf ook nog een advies, dat met een knipoog gericht is aan zijn vader. "Koop een elektrische auto, pap." Volgens Koen heeft zijn vader nog niet goed geluisterd.

Koen en Jikke worden aan het eind van 2021 vervangen als jeugdburgemeesters. Niet omdat ze het slecht doen, maar omdat de gemeente Heusden ieder jaar andere kinderen aanstelt als jeugdburgemeester. Op die manier probeert de gemeente zo veel mogelijk verschillende ideeën van de jeugd uit te voeren voor een betere toekomst van Heusden.

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!