Joey uit Kaatsheuvel rijdt naar Polen om Oekraïners te helpen: ‘Situatie is echt verschrikkelijk’

KAATSHEUVEL - Steeds meer Nederlanders zetten zich in voor Oekraïners in nood. Zo ook Joey Schneider uit Kaatsheuvel, die maar liefst veertien uur in de auto zat om naar Kroscienko (Polen) af te reizen. Het Poolse plaatsje ligt op de grens met Oekraïne, waar op dit moment vluchtelingen worden opgevangen. Tijdens de reis nam Joey verschillende spullen mee, zoals kinderwagens en kledingstukken. "Ik wilde zo graag iets doen voor die mensen", zegt de ondernemer. Op de onderstaande afbeeldingen is te zien dat de spullen zijn afgeleverd. 

Erbarmelijke situatie in Polen
Joey vertrok op maandag 28 februari naar Polen, om daar vervolgens een dag later met de spullen aan te komen in Kroscienko. "Het was echt verschrikkelijk om te zien. Er stonden een aantal tenten waar de vluchtelingen opgevangen werden, maar aan de andere kant van de grens stonden nog duizenden Oekraïners te wachten", geeft Joey aan. De omstandigheden zijn erbarmelijk, aangezien er op die plek een temperatuur van -8 wordt gemeten op dit moment. "De spullen die wij brengen, zijn vooral bedoeld om die mensen warm te houden", vertelt Joey.

Bij aankomst ging het allemaal heel snel. Joey gaf aan dat zijn auto met spullen vrij snel werd leeggehaald. "Het was wel lastig om duidelijk te maken waarvoor wij kwamen. Niemand spreekt daar echt goed Engels en mijn Pools is ook niet geweldig." Uiteindelijk kwam de Kaatsheuvelnaar terecht bij een politieagent die hem wel begreep. "Ik vroeg aan een van de agenten of hij Engels sprak en hij zei gelukkig 'yes'." De politieagent haalde er iemand bij, die vervolgens de wagen leeghaalde. Daarna ben ik omgekeerd."

Terugrit
Joey besloot om na het afleveren van de spullen terug te keren naar Nederland, maar deed dat niet alleen. "Ik heb een paar mensen met kinderen meegenomen en ze afgezet in Krakau. Daar stond een man op hen te wachten. Die man bleek familie te zijn van een van de gezinnen die bij mij in de auto zat en werkt al een aantal jaar in Polen." Joey laat hiermee zien zich voor iedereen in te zetten, al zat het nog een hele kluif worden gezien het totale aantal vluchtelingen.

Doneeractie
Joey heeft besloten om nog een keer terug te keren naar Oekraïne, zodat hij meer mensen kan helpen. Hij heeft ondertussen ook een eigen doneeractie opgezet, zodat mensen een bedrag kunnen overmaken. "We hebben bewust gekozen voor een gelddonatie. Op het moment dat we het geld hebben ontvangen, kunnen wij gericht spullen kopen voor de mensen daar. Dat is eigenlijk wat beter, want als mensen spullen doneren die al jaren op zolder liggen, dan weten we niet of die spullen nog goed of bruikbaar zijn."

Het is nog niet duidelijk wanneer Joey terugkeert naar het grensgebied tussen Polen en Oekraïne. "Het is voor mij makkelijk om mijn zaak een paar dagen dicht te doen en terug te reizen. Ik moet alleen wel nog een busje voor ongeveer negen personen  kunnen regelen, zodat ik meer mensen vanuit daar mee kan nemen", sluit Joey af.

Deel dit bericht met je vrienden!