Jolanda is afdelingshoofd bij De 80: ‘Laat mij maar organiseren’

DE LANGSTRAAT - Achter De 80 van de Langstraat zitten heel veel gezichten. Op allerlei vlakken spelen mensen cruciale rollen. Zo ook de vrijwilligers die zich inzetten voor de deelnemers. Jolanda Heijmans is afdelingshoofd Deelnemers bij dit grote evenement en vertelt over haar ervaringen. "Zonder vrijwilligers geen 80 en zonder deelnemers ook geen 80."

Heijmans heeft zich tien jaar geleden als vrijwilliger aangemeld bij de 80. "Ik werkte een jaar bij een nieuwe werkgever en voor mijn gevoel had ik tijd over. Ik zocht een leuke vrijwilligersfunctie. De 80 bracht dat jaar een magazine uit, waarin werd gevraagd naar vrijwilligers." Heijmans wilde een functie waarbij ze meer konden doen dan alleen tijdens het weekend zelf. Ze heeft gereageerd en zo is het balletje gaan rollen.

Nieuwe functie
Heijmans startte als kaderlid, dat is wat nu een teamleider binnen de vrijwilligers is. "De toenmalige secretaresse was ook bestuurslid inschrijvingen. De secretaresse kreeg het niet meer gecombineerd en vroeg of ik haar functie over wilde nemen. Ik had zoiets van 'Ach, waarom ook niet? Het lijkt me hartstikke leuk'." Sinds 2017 is Heijmans afdelingshoofd Deelnemers. "Tachtig kilometer is echt niet niks. Je hebt mensen nodig die hem lopen en je hebt mensen nodig die hem organiseren. Laat mij maar organiseren."

Allerlei taken
Heijmans is verantwoordelijk voor de inschrijvingen en alles rondom de start en finish. "Met een team van vrijwilligers deel ik de startnummers uit. We zorgen dat de startnummers op tijd besteld worden, want dat gaat via een extern bedrijf. Twee zaterdagen voorafgaande aan de 80 en op de dag zelf staan we klaar om startnummers uit te reiken. Op de dag zelf kunnen mensen zich ook nog inschrijven. Er zijn ook altijd vragen vanuit deelnemers en die mailtjes beantwoorden we." Daarnaast zorgt Heijmans en haar team ervoor dat er genoeg pinnetjes en medailles zijn om tijdens de finish uit te reiken. Deze taken vinden allemaal voor de 80 plaats. Maar ook tijdens de 80 heeft Heijmans genoeg te doen.

Tijdens de 80
"Dan vindt de start plaats. Dan ga ik met de kaderleden, Karin en Ingrid, een rondje rijden langs diverse posten om te kijken hoe het daar allemaal loopt. We maken, waar mogelijk, een praatje met wat vrijwilligers. En als het nodig is, helpen we. Tussen zondagnacht en -ochtend rijden we terug naar Waalwijk. Daar staan we met een heel team aan vrijwilligers klaar om de deelnemers binnen te klappen, zoals we dat noemen. En om de medaille of het pinnetje en de oorkonde te overhandigen. Het is een superleuke functie om bij de finish aanwezig te zijn, alles in goede banen te leiden en dat met een heel team mogen doen. Zonder vrijwilligers geen 80 en zonder deelnemers ook geen 80. Je hebt elkaar superhard nodig om dit evenement te realiseren."

De hele nacht
Heijmans vertelt dat vrijwilligers aan kunnen geven wanneer ze beschikbaar zijn en dat er daarna een planning wordt gemaakt. Zij hoeven dus niet de hele nacht door te halen, maar voor Heijmans is dat anders. "Ik sta op zaterdagmorgen op, ik ga naar Waalwijk en kom op zondagavond pas thuis. Tussendoor slaap ik niet. Zeker twee jaar geleden met met die extreem warme editie was het echt lang. Maar je zit zo in een drive, je krijgt adrenaline en je bent lekker bezig. Ik sta het hele weekend continu op mijn benen. Ik ben continu bezig en dat houd je gaande, dan merk je niet dat je moe wordt."

Mooie momenten
Zoveel jaren helpen met de 80 geeft veel mooie herinneringen. Er is één moment dat Heijmans zich nog goed herinnert. "Een paar jaar geleden kwam een deelnemer haar startnummer ophalen. Ik maakte een praatje met haar en ze zei dat ze nog een keer ging meelopen, terwijl ze had gezegd dat ze het nooit meer doet. Tijdens de 80 lopen Karin, Ingrid en ik over de Winterdijk en ik zie een deelnemer een paar schoenen in een prullenbakje stoppen. Ze draait zich om en kijkt mij in. Ik moest lachen, want die vrouw had echt zoiets van: 'dit is echt de laatste keer.'" Aangezien er zoveel deelnemers zijn, is de kans ook klein dat Jolanda dezelfde mensen tegenkomt. Maar er lopen ook vaak deelnemers voor familieleden mee die bijvoorbeeld ziek zijn en het zelf niet meer kunnen doen. "Dat soort verhalen doet iets met je. Ik denk dat bijna iedere deelnemer met een verhaal loopt."

De editie van 2025
Voor nu is het nog even spannend of De 80 van de Langstraat doorgaat. Heijmans heeft er in ieder geval vertrouwen in. "Als organisatie roepen we: 'kan het niet linksom, dan rechtsom en als het moet via de achterdeur'. De 80 gaat er komen."