Jolanda uit Sprang-Capelle wint NK Kunstrijden: ‘Niet verwacht!’

SPRANG-CAPELLE - Jolanda van 17 jaar uit Sprang-Capelle heeft het Nederlands Kampioenschap Kunstrijden gewonnen.

Niet verwacht
Het 17-jarige talent mag zichzelf Nederlands Kampioen in de junioren dames noemen. "Ik had het echt niet verwacht. Het NK bestaat uit twee dagen. De eerste dag reed ik zo goed, zo goed had ik het hele seizoen nog niet gereden. De tweede dag ging wat minder, maar toen stond ik inmiddels zo op voorsprong dat ik toch had gewonnen", vertelt ze.

In de schaatsen van haar zus
Jolanda's avontuur begon al toen ze zes jaar was. "Ik doe al elf jaar aan kunstschaatsen. Mijn zus zat op kunstrijden, maar stopte ermee. Toen ik eenmaal haar schaatsen paste, ben ik begonnen. Het begon niet heel serieus, maar op jonge leeftijd ging ik wedstrijden doen en dat werden er steeds meer."

Trainen en nog eens trainen
Het NK was geen onbekend terrein voor Jolanda, dit had ze al vaker gereden. Voor dit NK trainde ze de hele week om zich voor te bereiden op de wedstrijd. De jongedame traint gemiddeld al twintig uur per week.

Toekomst
Mogelijk staat Jolanda's volgende avontuur alweer voor de deur, als ze een uitnodiging krijgt voor de Junior Grand Prix. De uitnodigingen worden elk jaar aan een paar rijders uitgedeeld en de kans is groot dat de Nederlands Kampioen hier bij hoort. Dan mag ze in het buitenland rijden.

Maar haar grootste droom? "De Olympische Spelen. En zo veel mogelijk EK's en WK's rijden. Daarvoor verzamel je gedurende het seizoen punten als je goed rijdt."

Foto: Anna Photographic