Jongerenambassadeurs Waalwijk zijn goed op weg

WAALWIJK - Van onderwijs tot eenzaamheid: de jongerenambassadeurs van Waalwijk zijn inmiddels al negen maanden onderweg om Waalwijkse jongeren optimaal te vertegenwoordigen binnen verschillende thema’s. De jongeren Mark Korthout, Liesl Beekman en Colin Bastiaens en begeleider Edwin Kleiboer geven een inkijkje in wat ze de afgelopen maanden hebben gedaan.

Ontmoetingen met jongeren
Begeleider Edwin vertelt: “We werken aan onze naamsbekendheid: hoe kunnen we nog beter met jongeren in gesprek? We willen nog beter het geluid van de jongeren zijn naar de gemeente toe. Ook willen we graag leuke dingen organiseren om beter in contact te komen met de jongeren.”

Zo organiseerden twee oud-jongerenambassadeurs, inmiddels begonnen aan hun studie en geen lid meer, eerder de openluchtbioscoop. “Maar we willen ook bijvoorbeeld een spelletjesavond voor jongeren organiseren, als dat binnen de coronamaatregelen mogelijk is”, vertelt Colin. Edwin geeft aan dat een andere jongerenambassadeur een ‘Waalwijks Got Talent’ organiseert, maar dan met klassieke muziek. “Om jongeren kennis te laten maken met de klassieke stijl van muziek, maar deze evenementen zijn ook bedoeld zodat de jongerenambassadeurs de jongeren kunnen ontmoeten.”

Preventieakkoord
Liesl stroomde in bij de brainstorms voor het preventieakkoord. Het preventieakkoord is geschreven door de overheid met verschillende sociaalmaatschappelijke gezondheidsorganisaties. Landelijk gebeurde dit aan de hand van drie thema’s: roken, alcohol en overgewicht. “Waalwijk wil lokaal ook zo’n preventieakkoord”, vertelt Edwin. “Dus hebben we gezegd dat dit van de jongeren wordt. De jongerenambassadeurs hebben het ontwikkeld en het is ook echt hun preventieakkoord. Daar hangt ook een uitvoeringsbudget aan vast: de gemeente krijgt hier de komende drie jaar jaarlijks 30.000 euro voor. Zo serieus nemen ze de jongeren dus ook.”

Niet alleen voor het preventieakkoord wordt het vertrouwen in de jongeren gelegd, ook het Schoenenkwartier, het nieuwe schoenenmuseum van Waalwijk, neemt de brainstorms van de ambassadeurs serieus. “We hebben meegedacht voor het nieuwe concept van het schoenenmuseum en dat leverde ook veel nieuwe ideeën op”, vertelt Liesl. Colin knikt. “Zeker drie, vier ideeën van ons zullen worden gerealiseerd.”

Eenzaamheid
Ook geeft Liesl aan veel bezig te zijn met eenzaamheid onder jongeren. “Tijdens een brainstorm over de mentale gezondheid van jongeren, kwamen we erachter dat eenzaamheid onder jongeren een probleem is en zeker in coronatijd. Vanuit daar startte ik het initiatief Jongeren Sociaal (JS), een online platform waarop jongeren elkaar op een laagdrempelige manier kunnen ontmoeten." Mark haakt daarop in: “Ook op school moeten jongeren ergens op kunnen terugvallen. Als je ergens problemen mee ervaart of iets kwijt wil, moet je dit aan iemand kunnen vertellen. Zo bedachten we een trustbuddy, die geen docent of leerling is, maar zich speciaal inzet voor dit soort gesprekken. Dat is wat ik het mooiste vind van de rol als jongerenambassadeur: om me in te zetten om andere jongeren te kunnen helpen en er voor hen te zijn.”

Burgemeester
Het enthousiasme lijkt ook op Sacha Ausems te zijn overgeslagen, want de Waalwijkse burgemeester kan niet wachten om de jongerenambassadeurs te ontmoeten. “Binnenkort hebben we een afspraak”, vertelt Edwin enthousiast. “Ze vindt het een belangrijk team. We zijn heel blij dat het dus ook echt gedragen wordt door de politiek. Eind november, begin december sluit ze aan bij onze vergadering.”

Deel dit bericht met je vrienden!