Kaya is finaliste Miss Grace Benelux: ‘Elke dag word ik eraan herinnerd dat uiterlijk niets uitmaakt’

WAALWIJK - Kaya Boogaarts (22) uit Waalwijk doet mee aan Miss Grace Benelux. Volgens de organisatie draait deze missverkiezing om wie je van binnen bent. “In het begin was ik eigenlijk heel sceptisch over een missverkiezing, maar omdat het gaat om wie je bent en wat je kunt betekenen voor de maatschappij, ben ik toch naar de casting gegaan.”

“Miss Grace Benelux is in een nieuw jasje gestoken. Vorige jaren heette het Benelux Beauty, maar ze wilden van de schoonheidsstandaarden van de modewereld af. Daarom zijn ze gaan kijken naar wie je van binnen bent.” De missverkiezing telt dit seizoen zeventien kandidaten, die zich allemaal inzetten voor een goed doel. Zo komt Kaya in actie voor Stichting Wigwam. Deze stichting zet zich in voor gehandicapte kinderen. “Ik ben al een aantal jaar vrijwilliger voor deze stichting. Ik ga hiervoor met een gezin mee op vakantie.”

Casting
Kaya heeft zichzelf niet ingeschreven voor de verkiezing, maar werd benaderd door de second runner up van afgelopen editie, Kara. “Via Instagram heeft ze me een berichtje gestuurd. Of ik zin had in een leuk avontuur en op casting wilde komen. In het begin was ik sceptisch, maar omdat het gaat om wie je bent en wat je kunt betekenen voor de maatschappij, ben ik toch naar de casting gegaan.” Tijdens de casting had Kaya een gesprek over wie ze is en hoe ze zichzelf ziet. De volgende dag hoorde ze dat ze een van de zeventien finalisten is. “Dat is natuurlijk ontzettend leuk.”

Aanloop naar de missverkiezing
In de aanloop naar de verkiezing moet Kaya verschillende activiteiten doen, sponsors zoeken en zich inzetten voor een goed doel. “We doen activiteiten zoals fotoshoots en social media workshops, maar ook een bootcampweekend. We hebben ook veel verrassingsactiviteiten staan. Zo worden we volle bak voorbereid op wat een ‘Miss’ precies is.” Op dit moment heeft Kaya zes sponsoren. Ze heeft sponsoren die haar een gratis knipbeurt geven of haar reiskosten vergoeden. Ze moet namelijk zowel door Nederland als België reizen. Maar de meeste sponsoren zijn voor het door haar gekozen doel, Stichting Wigwam. “Ik ga ook een armbandjesverkoop doen om geld op te halen voor dit goede doel. Tijdens de overstromingen van afgelopen zomer zijn vakantielocaties kapotgegaan, waardoor ze speelgoed missen en interieurs niet meer voldoen. Met het geld dat ik ophaal, kunnen wij samen de nodige spullen kopen. Zo kunnen alle gezinnen mee op vakantie.”

Finale
De finale van de missverkiezing is op 17 september. “Het wordt een show van 2,5 uur waarin er verschillende defilés zijn, maar ook vragenrondes waarin je jezelf voorstelt. Die vragen zijn voor ons nog onbekend.” Tijdens deze finale zit er naast de jury ook een publiek van 550 mensen en is er een livestream. Kaya wordt niet extra zenuwachtig van het publiek. “Mensen in de zaal merk je natuurlijk wel op, maar er zitten dan ook heel veel familie en vrienden in de zaal, dus dat is fijn.” Ze wil de jury vóór de finale overtuigen dat zij Miss Grace is. Dat probeert ze tijdens het traject al te doen. “Tijdens de finale wil ik extra laten zien dat het gaat om wie je bent. Dat merk ik ook elke dag tijdens mijn werk. Ik werk met zwaar gehandicapte kinderen met gedragsproblematiek en elke dag word ik eraan herinnerd dat uiterlijk helemaal niks uitmaakt.”

Uitgelichte foto: Kara Verfaillie
Foto in tekst: Bert Decoene

Deel dit bericht met je vrienden!