WAALWIJK - Kimberley Monsieurs heeft in buurthuis Bloemenoord een deelkast en menstruatie-uitgiftepunt (MUP) geopend. "Ik kan het niet aanzien als mijn kast thuis is gevuld en die van iemand anders niet."
Kimberley kwam op het idee van een deelkast, omdat ze zelf in de schuldsanering heeft gezeten. "Ik weet hoe het is. Toen dacht ik, laat ik het gaan proberen. Ik heb een kast aangeschaft, mensen gevraagd om donaties en ik mocht bij het Armoedefonds spullen ophalen. Zo is het gaan rollen."
Aan huis
De deelkast stond in eerste instantie in de voortuin van Kimberley en was in plaats van een deelkast een voedselkast. "Ik merkte dat ik het niet alleen kon. Ik kreeg ook berichten van misbruik en kreeg steeds meer moeite met vertrouwen. Ik ging kijken hoe ik dat op kon lossen." De deelkast moest of stoppen of op een andere manier vormgegeven worden. Zo kwam Kimberley in contact met Contour de Twern en ontstond het idee om de deelkast in het buurthuis te zetten. De kast staat nu tegenover de bar waardoor er meer zicht op is, zo hoopt Kimberley dat er geen misbruik van wordt gemaakt.
Deelkast en MUP
De voedselkast is een deelkast en MUP geworden. "Voedsel gaat niet door de houdbaarheidsdatum." Nu zitten er onder andere verzorgingsproducten zoals tandpasta en deodorant in de kast. Maar ook lampen en batterijen. "Maar geen speelgoed of boeken en het moet hygiënisch zijn. Het is voor iedereen."
Meerdere sponsoren
Kimberley heeft korte lijntjes met Contour de Twern, zo houden ze elkaar op de hoogte. Ook gaat ze soms langs bij Stichting Armoedefonds om spullen op te halen. "Tachtig procent van de spullen komt van het Armoedefonds." Inmiddels heeft Kimberley een aantal sponsoren gevonden om de deelkast verder van producten te voorzien. Een van de sponsoren is bijvoorbeeld Diaconie van de hervormde protestantse kerk. Ook is de deelkast bekend bij Waalwijk Kansrijk, een samenwerking van lokale organisaties om kwetsbare inwoners te ondersteunen. Daarnaast zijn er buurtbewoners die spullen komen brengen. "De kast wordt door en voor de buurt gevuld."
Voor iedereen
Sommige mensen vallen net buiten de marges van de voedselbank. "Dan val je tussen wal en schip. Ik heb de regels van een voedselbank niet, iedereen is welkom. Ik kan het niet aanzien als mijn kast thuis is gevuld en die van iemand anders niet." Toen de deelkast nog bij Kimberley aan huis was, maakte ze soms een praatje met mensen die iets uit de kast nodig hadden. "Enerzijds zijn het dankbare reacties, anderzijds is het schrijnend om situaties aan te horen."
Heel Waalwijk voorzien
"Mijn wens is om overal een deelkast te hebben." Daarom is Kimberley nu bezig om ook in Zanddonk een deelkast te realiseren. "Als dat goed loopt, kijk ik verder. Het mooiste is als mensen in hun eigen wijk iets uit de deelkast kunnen halen."