Lumiejére biedt dagbesteding aan jongeren: ‘We zien hen gewoon als collega’s’ (Video)

SPRANG-CAPPELLE - Bij aankomst doet Elke meteen de deur open, vergezeld door hulphond Pommery. Elke volgt dagbesteding bij Lumiejére. ''Willen jullie iets drinken?'', vraagt ze vrolijk, onderweg naar de keuken.

De ruimte is gevuld met kunstwerken van eigenaresse Nadia Gonegaï. In de keuken staat mede-eigenaar Jurgen Hirdes. Enthousiast vertelt hij over Lumiejére: ''De deelnemers zien wij gewoon als collega's, zo noemen we hen dan ook. Elke is mijn collega'', wijst hij naar haar. ''Geen cliënt of deelnemer.''

Creativiteit
Lumiejére is een inventieve dagbesteding en is er voor jongeren of mensen jong van geest met een creatief talent, die moeilijk of helemaal geen aansluiting vinden bij reguliere opleidingen of het reguliere arbeidsproces. Het plan van Nadia en Jurgen om een dagbesteding te beginnen, ontstond in de eerste fase van de COVID-pandemie. Veel mensen wilden wel studeren of werken, maar mochten of konden dat niet. Toen is Lumiejére geboren.

In het gebouw van Lumiejére is een werkruimte met computers. Hier werken de jongeren aan hun op maat gemaakte projecten. Bob, Elke, Quinten en Raymond, de aanwezige deelnemers, zijn hard aan het werk. Elke snijdt foto's uit, om daar vervolgens kaarten en flyers van te maken. Quinten is bezig met het maken en editen van zijn muziek en Bob werkt aan een kalender.

'Voor het echie'
Beneden is een groot atelier. Niet alleen Nadia werkt hier aan haar kunstwerken, maar ook de jongeren kunnen hier hun creatieve ei kwijt. De netjes op kleur geordende potloden trekken meteen je aandacht. De ruimte is gevuld met grote, houten werkbanken. Deelneemster Melanie werkt hier geconcentreerd aan een werk voor een opdrachtgever.

''Alles wat de jongeren hier doen is voor het echie, niet voor de nep'', vertelt Nadia. ''Zo heeft Elke een tijdje geleden foto's gemaakt, die wij hebben doorgestuurd naar een opdrachtgever. Zij waren enorm enthousiast en inmiddels staat haar foto op de flyers van de opdrachtgever. Voor Elke was het nog een verrassing, we wilden haar namelijk niet zenuwachtig maken. Ze was ontzettend blij en trots met de flyer'', vertelt Nadia over het project van Elke.

De trap
Om binnen te komen bij Lumiejére, moet er eerst een trap getrotseerd worden. Lumiejére zit namelijk op de eerste verdieping. Daarmee wordt direct een probleem aangekaart. ''Hoewel iedereen welkom is bij Lumiejére, moeten wij soms mensen afwijzen die vanwege een lichamelijke beperking niet de trap op kunnen, of mensen die de trap niet op durven'', vertelt Nadia teleurgesteld.

Crowdfundingsactie
Bob, een van de participanten van Lumiejére, zit in een rolstoel. Elke dag wordt zijn rolstoel de trap op getild, gevolgd door Bob zelf, die wordt geholpen door Jurgen. Het liefst zouden Jurgen en Nadia een lift aanschaffen, om Bob en anderen zo veilig naar boven te krijgen. Er is een crowdfundigsactie opgezet, om te sparen voor de lift en voor andere benodigdheden, zoals computers en tablets voor het werk van de jongeren. Doneren voor de crowdfunding kan via de website van Lumiejére.

Deel dit bericht met je vrienden!