Maandagnacht wordt hoogste waterstand verwacht

LANGSTRAAT - In de nacht van maandag 19 juli op dinsdag 20 juli wordt de hoogste waterstand verwacht. De waterstanden zijn ongeveer twee meter hoger dan normaal in deze tijd van het jaar. Dit is een unieke situatie, zo’n grote watervloed in de zomer. De verwachte waterstanden zullen niet tot problemen gaan leiden.

Overdiepse Polder
Op dinsdag rond 05.00 uur bereikt de Maas ook de hoogste waterstand ter hoogte van de Overdiepse Polder. De piek wordt op 2.32 meter boven N.A.P. verwacht. Pas bij een waterstand van 2.50 meter boven N.A.P. loopt de polder vol. De verwachting is dus dat dat niet gaat gebeuren. Het waterschap houdt de waterstanden en het peilverloop ter plekke goed in de gaten.

Schipdiep
Afgelopen weekend werd de keersluis Schipdiep bij het Oude Maasje gesloten. Dit om te voorkomen dat het water in het Oude Maasje te veel stijgt. Naar verwachting is de sluis vanaf donderdag weer open en toegankelijk voor scheepvaart.

Maatregelen
Het waterschap neemt maatregelen tegen het hoge water.

  • Monitoring van huidige en verwachte waterstanden;
  • Dijkbewaking en inspectie van de dijken. De dijken worden voortdurend gemonitord en demogelijke zwakke punten worden scherp in de gaten gehouden;
  • Sluiten van keersluis Schipdiep
  • Verhogen van waterstanden in polders op locaties waar piping kan optreden. Bij piping stroomt water onder de dijk door als gevolg van waterdruk door de hoge waterstand. Hierdoor kan de dijk verzwakken;
  • Waarschuwen van eigenaren voor verplaatsen van dieren, zoals vee, uit buitendijkse gebieden (uiterwaarden).

Het dringende advies is om niet naar het hoge water te gaan kijken. Rijkswaterstaat adviseert om het contact met het Maaswater te vermijden. Er zit veel drijfvuil in het water en het is vervuild.

Deel dit bericht met je vrienden!