Motorrijdster Daniek droomt om eerste vrouwelijke kampioen te worden: “Is geen mannensport”

DRUNEN - Daniek van Loon (15) uit Drunen is de enige vrouwelijke deelnemer aan de Yamaha R125 Cup. Dit is een opstapklasse voor jonge motorrijders. Haar droom is om de eerste vrouwelijke kampioen te worden. “Ik vind dat meer meiden moeten gaan rijden.”

Van jongs af aan
“Mijn vader was altijd aan het sleutelen en daar wilde ik telkens bij zijn. Toen kochten mijn ouders een kleine motor voor mij en daar ben ik mee gaan rijden. Zo ben ik steeds een stapje verder gegaan en nu rijd ik wedstrijden.” Door zoveel mogelijk te trainen en bij anderen af te kijken hoe zij het deden, boekte Daniek vooruitgang. Daardoor is het haar gelukt om op het niveau te komen dat ze de andere deelnemers in de cup bij kan houden.

Yamaha R125 Cup
Voor Daniek is dit het tweede jaar dat ze deelneemt aan de Yamaha R125 Cup. Deze cup behoort tot de topsport van Nederland. Voor Nederlandse kinderen is dit het hoogste niveau in motorrijden. Inmiddels heeft ze de eerste race van het seizoen gereden. 7 mei staat de volgende wedstrijd op de planning. Hierin heeft ze haar eigen voorbereiding: “Ik heb een favoriet onderpak waar ik het liefst de wedstrijd mee wil rijden. Die probeer ik altijd klaar te hebben zodat ik het pak op een racedag aankan.”

Enige vrouwelijke deelnemer in een mannensport
“Aan de ene kant is het leuk, je bent de enige vrouw dus dat is wel bijzonder. Aan de andere kant is het jammer dat je niet met andere vrouwen om kan gaan.” Er zijn weinig vrouwelijke deelnemers in de motorsport. “Bij de Motor Grand Prix rijden alleen maar mannen. Verder rijden in iedere klasse één, twee of geen meiden. Ik vind dat er daarom meer meiden moeten gaan rijden.” Daniek probeert haar vriendinnen en kleine meisjes die op een minibike willen rijden, aan te sporen. Ook wil ze duidelijk maken dat het niet alleen een mannensport is, volgens haar denken veel mensen dat wel.

Stappenplan
Daniek heeft een stappenplan voor de komende drie tot vijf jaar. Haar doel is om uiteindelijk de eerste vrouwelijke kampioen in de cup te worden. Maar dit jaar focust ze zich op de top tien. “Ik ga proberen om op het niveau van de rest te blijven en niet echt onder te doen aan de rest. Ik was voorheen bijvoorbeeld een beetje te bang om te vallen en ik durfde niet echte inhaalacties te maken.” Het volgende seizoen is het doel om in de top drie te komen. Daniek zegt wel dat de rest sterk is geworden, waardoor het moeilijk strijden is. “Het heeft gewoon tijd nodig. Dan komt het vanzelf, hoop ik.”

Toekomst
De Yamaha R125 Cup is officieel voor mensen tot en met achttien jaar, maar soms zijn er ook deelnemers die iets ouder zijn. Of Daniek daarna doorgaat met motorwedstrijden weet ze nog niet. “Dat ligt aan hoeveel sponsoren we dan hebben. Dan wordt het echt drie keer zo duur.” Op dit moment hoeft Daniek zich daar geen zorgen over te maken. Ze is vijftien jaar dus ze kan nog een aantal jaar mee in de deze cup.

Deel dit bericht met je vrienden!