Nederlanders installeren vaker nieuw multimedia systeem in auto’s

Foto van de autoradio van de website autodoc.nl

 

LANGSTRAAT - Het hybride werken leidt ertoe dat Nederlanders steeds meer tijd hebben. In plaats van dagelijks twee uur in de file te staan, hebben zij nu de tijd om nieuwe hobby’s uit te proberen. Een populair voorbeeld van zo’n nieuwe hobby is het sleutelen aan de eigen auto. Denk aan het installeren van een nieuw multimedia systeem.

Mocht je onverhoopt toch in de file komen te staan op de dagen dat je op kantoor werkt, dan geniet je onderweg van goede muziek of je favoriete lokale radiostation. Zoek een stappenplan of bijvoorbeeld instructievideo op, om de nieuwe autoradio vervolgens zelf te installeren. Met deze instructievideo’s en stappenplannen hoeft het niet ingewikkeld te zijn. In dit artikel helpen we je alvast op weg.

Tip: Het is belangrijk dat de batterij in goede staat is. Ze gaan in de regel drie tot vijf jaar mee bij goed onderhoud. Je wilt voorkomen dat je al snel stil komt te staan met een lege accu. Ook het vervangen van een versleten accu kun je overigens zelf doen.

Op zoek naar een nieuw multimedia systeem voor de auto
Tijd om op zoek te gaan naar een nieuw multimedia systeem voor jouw auto. Populaire merken zijn onder meer BLOW, Pioneer, JVC en Blaupunkt. Een compleet multimedia systeem biedt je niet alleen de mogelijkheid om naar je favoriete (lokale) artiesten te luisteren, maar bijvoorbeeld ook om de routebeschrijving naar je eindbestemming te tonen, of om hier een video (MP5) op af te spelen. Veel van deze systemen werken op basis van bluetooth en zijn daarmee eenvoudig te verbinden met je mobiele telefoon. Daarbij beschikken sommige modellen over een eigen besturingssysteem, vaak Android. Een compleet multimedia systeem voor de auto hoeft niet duur te zijn: je schaft ze aan voor een gemiddelde prijs tussen de 50 en 300 euro.

Tip: let bij de aanschaf van een nieuw multimedia systeem goed op de externe diensten (Android Auto, Apple CarPlay en bijvoorbeeld Spotify) die ondersteund worden. Je vindt het vaak terug in de productomschrijving van de autoradio.

Aan de slag met de montage van het systeem
Wanneer je het nieuwe multimedia systeem thuis ontvangen hebt, is het tijd om aan de slag te gaan met de montage hiervan. Doe het zelf, in plaats van met hulp van je vaste garage. Het is niet alleen ontzettend leuk, maar helpt je ook te besparen op de kosten.

Stap 1:
Haal de oude autoradio uit je auto, door de negatieve pool van de accu los te halen. Dit is noodzakelijk om kortsluiting te kunnen voorkomen. Zorg er daarnaast altijd voor dat de auto op de handrem staat.

Stap 2:
Schroef de afdekrand los, waarbij je tijdens het wegnemen van deze rand van boven naar beneden werkt. Het voorkomt schade aan je dashboard. Verwijder waar nodig ook losse componenten die bij je bestaande autoradio horen.

Stap 3:
Haal nu de autoradio los. Het verschilt per auto en type autoradio hoe je dit doet. Zoek op internet naar een handleiding, passend bij jouw autoradio.

Stap 4:
Tijd om het nieuwe multimedia systeem in de auto te plaatsen. Kijk goed welke draden waar horen. Vaak zijn de stroomdraden gebundeld in een plastic connector, wat het eenvoudig maakt om de radio aan te sluiten.

Stap 5:
Test of de autoradio correct is aangesloten door deze alvast eens aan te zetten. Zorg er vervolgens voor dat de afdekrand op de juiste wijze gemonteerd wordt.

Tip: maak altijd foto’s van de bestaande situaties, om de verschillende componenten waar nodig op de juiste plek terug te kunnen plaatsen als dat nodig blijkt te zijn.

Deel dit bericht met je vrienden!