Nienke en Daan nieuwe jeugdburgemeesters Heusden (Video)

HEUSDEN - Op woensdagavond 9 februari zijn de nieuwe jeugdburgemeesters van de gemeente Heusden gekozen voor 2022. De nieuwe jeugdburgemeesters zijn Nienke van der Sanden en Daan Sol. Elf kinderen uit verschillende groepen 7 van de Heusdense basisscholen presenteerde zich aan een driekoppige jury, bestaande uit burgemeester Willemijn van Hees, wethouder Peter van Steen en basisschooldirecteur Elly Sebregts.

Presentaties
Ook dit jaar kwamen er allerlei thema’s voorbij tijdens de presentaties. Zo werd het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen maar ook jongeren genoemd, bijvoorbeeld door het adopteren van een bejaardenhuis als school. Ook duurzaamheid was een veelgenoemd thema door bijvoorbeeld het opruimen van zwerfvuil of het aanleggen van stoeptegeltuintjes. De speeltuinen in de gemeente kwamen ook meerdere keren terug in de presentaties. Zo vonden veel kinderen het belangrijk dat speeltuinen voor iedereen leuk moeten zijn en dat deze goed onderhouden worden.

Volgens de burgemeester was het geen makkelijke keuze. ‘’Iedereen heeft zo zijn best gedaan! Je moet het maar durven om zo het podium te pakken’’. De selectiecommissie kwam uiteindelijk met het langverwachte besluit en vertelde dat Nienke en Daan in 2022 de club met jeugdambassadeurs mogen aanvoeren.

Volgens burgemeester Willemijn van Hees gingen er geen verliezers naar huis. ‘’Ik ben ontzettend trots dat er 9 ambassadeurs het gemeentehuis verlaten, naast de jeugdburgemeesters’’. Alle kinderen werden dan ook uitgenodigd om het komende jaar mee te blijven denken en verder te praten over belangrijke thema’s en oplossingen in de gemeente.

Waar vroeger de raadzaal bomvol met trotse ouders, broertjes en zusjes en opa’s en oma’s zat was het dit keer een stuk rustiger. Vanwege de coronamaatregelen mocht er maar één ouder aanwezig zijn in de raadzaal in Vlijmen. Via een livestream konden de familieleden meekijken naar de presentaties en het jurycommentaar.

Taken jeugdburgemeesters

In de vergadering van 22 februari 2022 worden de nieuwe jeugdburgemeesters aan de gemeenteraad van Heusden voorgesteld, waarna zij officieel de ambtsketen overhandigd krijgen van Koen en Jikke, de jeugdburgemeesters van 2021. De jeugdburgemeesters gaan voor de periode van één kalenderjaar met of namens de burgemeester de gemeente vertegenwoordigen bij evenementen, herdenkingen en bijzondere ontvangsten.

Deel dit bericht met je vrienden!