Nol Kleijngeld: ‘Ik wilde niet bekendstaan als crime fighter’

WAALWIJK - Nol Kleijngeld neemt afscheid van zijn functie als burgemeester van Waalwijk. In zijn periode als burgemeester heeft hij mooie momenten beleefd, maar zoals in iedere andere gemeente is er ook in Waalwijk last van criminaliteit. Hoe heeft de oud-burgemeester dit aangepakt en hoe kijken we hierop vooruit?

Crime fighter
“Ik wilde niet te boek staan als crime fighter”, benadrukt Kleijngeld direct. “Burgemeesters die zich wel zo wegzetten, creëren verkeerde weerstand in de samenleving. Dit onderwerp is namelijk te belangrijk om helemaal aan de burgemeester op te hangen.” Toch vindt Kleijngeld dat je als burgemeester wel iets moet doen. “Ik ben niet bezig geweest om aan iedereen te laten zien hoe gevaarlijk het werk als burgemeester kan zijn."

"In de tussentijd zijn we de aanpak van criminaliteit wel in het gemeentehuis gaan organiseren. We zijn toen begonnen met een paar medewerkers, maar dat is nu een heel team.” De reden dat de oud-burgemeester dit zo heeft geregeld is dat criminelen nu niet zomaar weer hun gang kunnen gaan omdat ‘het Kleijngeld-tijdperk’ voorbij is. “Ik denk dat het nu iets is wat continuïteit binnen de gemeente heeft”, zegt Kleijngeld.

Veilige gemeente
“Waalwijk is een relatief veilige gemeente”, zegt de voormalig burgemeester. Toch is het volgens hem wel nodig dat zaken over drugs direct aangepakt worden. “Dat deed ik nooit om te pesten, omdat zulke dingen altijd gepaard gaan met foute figuren, die onderling ook ruzie kunnen krijgen. Wij weten uit ervaring dat bijna alle schietpartijen drugsgerelateerd zijn. Ik zou het mezelf nooit kunnen vergeven als er onschuldige mensen worden geraakt bij zo’n schietpartij en ik er niet genoeg aan gedaan zou hebben. Dan zou ik mezelf een burgemeester van niks vinden.”

Toekomst
Kleijngeld geeft aan dat hij na zijn drukke tijd als burgemeester zeker nog niet achter de geraniums gaat zitten. “Ik ben nu 68 jaar oud, maar in 2021 is dat nog helemaal niet zo oud, hoor”, vertelt hij lachend.

Deel dit bericht met je vrienden!