Oekraïense Olena Protensko uit Waspik bezorgd over situatie thuisland: ‘Blij dat ik nog contact heb met familie’

WASPIK - Het zijn heftige tijden voor de Oekraïense Olena Protensko uit Waspik. De jonge vrouw woont, samen met haar man, al zes jaar in Nederland, maar heeft nog familie wonen in Oekraïne. "Ik maak mij iedere dag zorgen om mijn familie, maar zolang ik nog contact met ze kan houden, ben ik blij", zegt Olena. De familie van Olena zit op dit moment vast in de hoofdstad Kyiv (Oekraïense beschrijving van Kiev) en kan geen kant op.

Olena laat weten dat ze op dit moment in ieder geval nog kan bellen en appen met haar familie. "Bij ieder bericht dat ik naar ze stuur, ben ik blij als er twee vinkjes achter staan. Op dat moment weet ik dat ze mijn bericht hebben ontvangen en dat stelt mij gerust." De Oekraïense was enorm geschrokken van de aanval van Rusland op haar thuisland, omdat ze verwacht had dat de Russen alleen in het oosten zouden blijven. Maar dat is niet het geval.


Olena zit hier samen met haar man (r) en ouders (l) nog gezellig te eten in een restaurantje in Oekraïne. Op dit moment wist ze nog niet wat haar te wachten stond.  


Angstige momenten

Op het moment van de aanval was Olena thuis met haar man. "Mijn man werd op donderdagochtend wakker en keek op zijn telefoon. Hij zei tegen mij dat ik beter niet op mijn telefoon kon kijken. Uiteindelijk heb ik dat gedaan en was echt in paniek", zegt Olena. "Ik schrok heel erg van de beelden die ik zag."

De jonge vrouw uit Waspik kreeg daarna een verontrustend bericht van haar zus vanuit Oekraïne. "Ik was geschrokken van een heel kort appje van mijn zus waarin stond: 'Het is begonnen'." Daarmee doelt de zus van Olena op een van de raketten die insloeg in een gebied in de buurt van Kyiv.

Tijdens het interview barst Olena in tranen uit als ze het heeft over de situatie in haar thuisland. "Sorry, ik vind dit echt heel lastig. Ik ben gestrest over de situatie en ben op ieder moment bang dat ik het contact met mijn familie verlies".

Familie in de problemen
Olena heeft op dit moment een groot deel van haar familie in Kyiv wonen. "Mijn zus zit met haar man en twee kinderen van 12 jaar in de hoofdstad op dit moment. Zij wilde graag met haar twee kinderen weg richting Polen, maar het is wel lastig om te vertrekken. Je mag namelijk maar twintig liter benzine tanken per auto. Ja, dan wordt het lastig om een grote afstand (richting Poolse grens) af te leggen".

De man van de zus van Olena heeft wel besloten om te blijven in Oekraïne. "Hij wil vechten voor zijn land en besluit daarom te blijven", geeft Olena aan. Om hem (en de andere mannen die vechten voor hun land) te helpen, heeft Olena een speciale oproep op Facebook geplaatst. Hierin vraagt ze om een donatie, zodat de vechters ondersteund kunnen worden door middel van portofoons. Hierdoor kan er beter gecommuniceerd worden aan de frontlinie.

Ook de ouders van de Olena blijven in Oekraïne. "Zij zijn op dit moment bij mijn zus en haar kinderen. Op het moment dat het kan, gaan ze richting Polen. Ik hoop echt dat ze daar terecht kunnen", geeft Olena aan. Op dit moment is het lastig om naar Polen te gaan, vanwege de enorme files die er staan.

Ondersteuning
De Oekraïense uit Waspik krijgt op dit moment veel steunbetuigingen. "Mijn collega's, kennissen, vrienden en buren zijn er echt voor mij en hopen ook dat het allemaal goed komt met mijn familie". Niet alleen de collega's van Olena steunen haar, maar ook haar man (die op 25 februari naar de ambassade van Rusland is gegaan om te protesteren tegen de oorlog). "Hij is echt heel lief voor mij. We knuffelen op dit moment heel veel en hij vraagt ook vaak of ik er over wil praten. Hij biedt bijvoorbeeld ook aan om naar Polen te rijden en dan mijn familie mee te nemen naar Nederland".

Olena hoop dat de situatie snel beter wordt, maar heeft er een hard hoofd in. "We weten echt niet wat er in het hoofd van Poetin om gaat. Hij is echt een totale gek en niemand weet wat ons te wachten staat." Olena wil ook nog aangeven blij te zijn met de Nederlanders. "Ik heb de afgelopen dagen veel berichtjes ontvangen van mensen die mij een hart onder de riem willen steken. Fijn dat de Nederlanders zo meelevend zijn."


De man van Olena protesteerde op 25 februari tegen de oorlog bij de Russische ambassade in Den haag.

Huidige situatie
Op het moment van publicatie van dit artikel ligt de hoofdstad Kyiv onder vuur. Verschillende bronnen melden dat er zware explosies zijn geweest in de stad en dat er op verschillende plekken gevechten plaatsvinden. Olena houdt de situatie goed in de gaten en deelt op sociale media foto's van de situatie in de stad. Op de onderstaande foto is te zien wat de schade aan een flatgebouw in Kyiv is, nadat het werd geraakt door raket.


Bron: Ukraine UA

Deel dit bericht met je vrienden!