RKC verzekerd van nog een jaar Eredivisie ondanks nederlaag

EINDHOVEN - RKC heeft zich in Eindhoven weten te verzekeren van nog een jaar in de Eredivisie. Op bezoek bij landskampioen PSV Eindhoven werd weliswaar met 3-1 verloren, maar het doelsaldo was in het voordeel van de Waalwijkers, na de 4-0 nederlaag van Excelsior.

Onder het toeziend oog van zo'n 1000 meegereisde supporters begon de wedstrijd rooskleurig voor de Waalwijkers. Het plan was duidelijk: achterover leunen, de schade zo beperkt mogelijk willen houden en toeslaan in de counter. Dat lukte. Margaret werd in een razendsnelle counter vrijgespeeld door Lokesa, en de man van de cruciale goals rondde bekwaam af. Zo leidde RKC zeer verrassend. PSV liet zich echter niet de kaas van het brood eten en ging op jacht naar de gelijkmaker, maar Vaessen keepte een zeer degelijke wedstrijd. Hij had echter in minuut 44 geen antwoord op een kopbal van Luuk de Jong. Hij knikte een voorzet van Joey Veerman hard tegen de touwen, waardoor de stand weer gelijk was. Ook in Rotterdam werd er gerust met een gelijke stand.

Vlak nadat de tweede helft in gang was gezet, klonk er luid gejuich vanuit het uitvak, zonder dat er gescoord werd. Dat kon maar één ding betekenen: Feyenoord was op voorsprong gekomen tegen Excelsior. Met de toen nog gelijke stand in Eindhoven was RKC ook qua punten veilig. Het moest dan wel nog een hele helft een jagend PSV op 1-1 houden. De geel-blauwen probeerden dat met hand en tand, met een gele kaart tot gevolg af en toe. Die kreeg Jeffrey Bruma ook, nadat hij als een soort doelman de bal keerde. Hierdoor kreeg PSV een strafschop toegewezen. Voor Bruma was het einde wedstrijd, want dat was zijn tweede gele kaart. Ondanks een uitglijder benutte topscorer Luuk de Jong de penalty. Niet heel veel later leek het nog billenknijpen te worden voor RKC, nadat Lelieveld een strakke voorzet in eigen doel frommelde. PSV nam echter gas terug en kwam niet meer tot scoren. Feyenoord kwam los in de tweede helft en maakte er uiteindelijk vier. Op doelsaldo is RKC dus veilig. Na het laatste fluitsignaal werd de handhaving uitgebreid gevierd met de meegereisde fans, en kreeg het applaus van het thuispubliek.

Nu het seizoen erop zit, gaat de focus van spelers en staf eerst naar de vakantie. Daarna zal het transfergeweld weer losbarsten, met een aantal vertrekkende spelers. Vaessen lijkt zeker te gaan vertrekken, de vraag is alleen nog waar hij heen gaat. PSV en ook Celtic hebben interesse in de 27-jarige goalie, maar de geboren Bredanaar heeft nog geen keuze gemaakt. Rond juli zal er weer getraind gaan worden voor het eerst.