RKC Waalwijk moet bijna rekening gaan houden met degradatiespook

WAALWIJK/VOLENDAM - RKC Waalwijk heeft voor het tweede weekend op rij in 2023 in de Eredivisie niet weten te winnen. In Volendam werd een 0-1 voorsprong knullig uit handen gegeven.

Het was in Volendam ouderwets hondenweer. Met regen en wind gingen beide ploegen het veld op. Het was een tamme start van de wedstrijd. Beide ploegen hadden hun momentjes bij de goal van de tegenstander, maar dat leidde de eerste 20 minuten niet tot grote kansen. Dat veranderde toen plots Volendam-spits Robert Muhren werd weggestoken en hij één tegen één op Vaessen afkwam, maar de 33-jarige spits raakte de paal. De bal ging achter en zodoende had RKC weer balbezit. Niet voor lang echter. Een belabberde uittrap van de Waalwijkse goalie resulteerde in balverlies en na een spectaculaire poging van Oristanio, werd de lat geraakt. Het meest discutabele moment van de wedstrijd kwam in minuut 30. Linksback van Volendam Murkin zette een ongekend harde vliegtackle veel te laat in, nam het onderstel van Lelieveld mee, maar scheidsrechter Nijhuis trok de gele kaart. Ook de VAR greep niet in en zodoende mocht Volendam met elf man de wedstrijd afmaken. Alom werd de mening dat het rood had moeten zijn wel gedeeld. De dreiging kwam in het restant van de eerste helft van Volendam, maar zij kwamen niet tot scoren. Met een 0-0 ruststand zochten beide teams de kleedkamer op.

De ploeg van Joseph Oosting gebruikte de rust uitstekend, want de geel-blauwen schoten uit de startblokken. Dé kansen om vroeg in de tweede helft op voorsprong te komen waren voor beide backs. Na een corner die in de zestien bleef hangen, had rechtsback Lelieveld de bal in de vijf meter voor het inschieten, maar hij werkte hem naast het doel. Ook Lutonda hielp een grote kans om zeep. Na goed doorzetten van Engelsman Biereth, gaf hij de bal strak voor de goal en bereikte de voorzet Lutonda, maar die schoot voor open doel huizenhoog over. In minuut 63 kreeg RKC eindelijk loon naar werken. Na een in eerste instantie mislukte voorzet van Clement, pikte Oukili de bal op, die via een Volendams been de vrijstaande Seuntjens vond en hij werkte vanaf randje zestien af: 0-1. Het was het eerste doelpunt van Seuntjens in Waalwijkse dienst. Vlak daarna kreeg Biereth na handig draaien een dikke kans om er 0-2 van te maken, maar zijn schot vond de handen van doelman Stankovic. Lang kon RKC niet genieten van de voorsprong, want in minuut 68 kreeg Volendam een vrije trap. Die werd perfect aangesneden en verdediger Mbuyamba vond na een goede kopbal de verre hoek: 1-1. Volendam drong aan en dat betaalde zich in minuut 81 uit. Na een goede individuele actie van Oristanio en een daarop volgende voorzet, kon de helemaal vrijstaande Florent da Silva de bal hoog in de touwen werken: 2-1.

De ploeg van Joseph Oosting kreeg geen kansen meer op de 2-2 en ging het dus met nul punten de bus terug naar Waalwijk in. Conclusie is dat RKC met name zichzelf in de voet geschoten heeft, door de dikke kansen die het kreeg onbenut te laten. De afstand naar de degradatieplekken is nog te overzien, maar moet niet veel kleiner meer worden. De aankomende wedstrijden tegen Go Ahead Eagles, Sparta, Emmen en Excelsior worden daarvoor cruciaal.