RKC Waalwijk snijdt zichzelf in de vingers en krijgt pak rammel

NIJMEGEN - RKC Waalwijk is in Nijmegen met een flink pak slaag de bus terug in gestapt. De Waalwijkers werden met 6-1 verslagen door NEC Nijmegen, mede door een vroege, oliedomme rode kaart.

Voordat de wedstrijd überhaupt van start was gegaan, kwam het nieuws naar buiten dat doelman Etienne Vaessen zich had verslapen en daardoor niet aan de wedstrijd kon deelnemen. Joel Pereira mocht zodoende de honneurs als doelman waarnemen in Nijmegen.

RKC begon de wedstrijd alles behalve slecht, het had veel de bal en drukte de Nijmegenaren geregeld achteruit. Dat betaalde zich al vroeg in de wedstrijd uit toen rechtsachter Lelieveld tegen het gras werkt gewerkt door Cissoko, wat resulteerde in een strafschop voor de geel-blauwen. Die werd feilloos benut door Van den Buijs en daardoor leek er geen vuiltje aan de lucht voor de ploeg van Joseph Oosting.

Dat beeld draaide na dat doelpunt abrupt toen Illias bel Hassani - nadat er een overtreding op hem gemaakt werd - zich liet uitdagen door El Karouani en vervolgens een kopstoot-beweging maakte richting de verdediger. De VAR haalde scheidsrechter Perez naar het scherm en die twijfelde niet, trok de rode kaart en Bel Hassani mocht de resterende tachtig minuten vanaf de tribune gaan bekijken. RKC hield echter de minuten daarna prima stand, totdat de arbiter in minuut 36 weer naar het scherm werd gehaald door de VAR, na een vermeende handsbal van Vurnon Anita. Dat vond Perez ook en dus ging de bal wederom op de stip. Ook die penalty werd door Dimata overtuigend benut en bracht de stand daarmee op 1-1. Daar bleef het bij in de eerste helft en dus gingen beide ploegen met een gelijke stand aan de thee.

Dat standhouden lukte in de tweede helft vijf minuten, toen El Karouani de bal plots stuiterend voor zijn voeten vond, niet nadacht en de bal vol in de verre hoek volleerde. Vanaf dat moment ging het van kwaad tot erger voor de Waalwijkers en was er vrijwel geen houden meer aan. Pelle Clement kreeg nog wel een goede kans op de gelijkmaker, maar die werd gekeerd door Jasper Cillessen. Toen in minuut 73 Pereira gruwelijk de fout in ging, was het einde verhaal voor RKC. De doelman liet een hoge bal door zijn handen glippen en kwam panklaar op het hoofd van Mattson terecht, die het koude kunstje afrondde en de bal in het lege doel kopte. Het rupsje wat NEC heette had nog niet genoeg en maakte in het laatste kwartier gehakt van RKC, en nog eens driemaal tot scoren kwam. Dat bracht de eindstand op maar liefst 6-1 in het voordeel van NEC.

De uitwedstrijd naar Nijmegen was tevens de laatste wedstrijd van RKC in de eerste seizoenshelft, waar het uiteindelijk gewoon meer dan goed in heeft gepresteerd. Na de nederlaag in Nijmegen zijn de geel-blauwen wel een plekje gezakt, maar bezetten ze een nog steeds keurige tiende plaats. Heel voetbal Nederland gaat zich nu opmaken voor het WK in Qatar, terwijl RKC volop zal gaan trainen om helemaal klaar te zijn voor het tweede bedrijf van dit Eredivisieseizoen. De eerstvolgende wedstrijd staat gepland op 7 januari, als SC Heerenveen op bezoek komt in Waalwijk.