Scholendrama in De Langstraat: ‘Bijna iedereen in quarantaine’

DE LANGSTRAAT - De coronasituatie op scholen is in een week tijd drastisch verergerd, dit beaamt een nieuwe peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders. Deze week zijn in het hele land in totaal 12.000 klassen naar huis gestuurd. 64,36 procent van de scholen in Noord-Brabant stuurde klassen naar huis. Bij meer dan drie besmette leerlingen in de klas, moet de hele klas namelijk in quarantaine, dat is de maatregel.

In Waalwijk sloot De Overlaat haar deuren omdat de besmettingen te hoog opliepen. Zo’n 45 procent van de leerlingen zat gister in quarantaine en ook docenten zitten in quarantaine. De school besloot over te gaan op online les voor iedereen.

Elkaar opvoeden
Op het Cambreur College in Dongen is een derde van de leerlingen in quarantaine, vanwege leerlingen die positief getest zijn of omdat de klas in quarantaine moet vanwege drie besmettingen in de groep. "Het gaat hier niet goed, we hanteren de opgelegde regels, daardoor waren er gister al 22 klassen die thuis zaten", meldt conrector Rinke Koppert.

De school hoopt zo lang mogelijk open te kunnen blijven en combineert nu online onderwijs voor de leerlingen die thuis zitten met fysiek onderwijs voor de leerlingen op school. "Het liefst zouden we willen dat de regel die zorgt dat hele klassen naar huis moeten, versoepelt wordt. Als de hele klas bij drie besmettingen naar huis moet, gaat het veel te hard", vertelt Koppert.

De leerlingen die thuis wachten op uitslagen kunnen meedoen met online lessen en ook de gehele klassen die in quarantaine zitten, krijgen online onderwijs. Voor de leerlingen is het heel lastig en onrustig. "Pubers voeden elkaar ook op, ze hebben behoefte aan de mening van hun vrienden en klasgenoten. Dat contact krijg je niet via de laptops", vertelt Koppert peinzend. "Dat vind ik een veel belangrijkere discussie dan of ze voldoende woordjes Frans hebben geleerd vanuit de online les."

Daarnaast vindt hij het lastig dat de school zich continu moet aanpassen, aan de veranderende maatregelen. "Elke beslissing heeft twee kanten dus het is continu afwegen en aanpassen."

Modelleerlingen
Op het Dr. Mollercollege in Waalwijk zijn ook verschillende leerlingen besmet. Daar zijn de besmettingen wel meer verspreid over de klassen. Er zit slechts één klas in quarantaine. In totaal zijn er zo’n 30 tot 35 leerlingen besmet, dit is dus verdeeld over meerdere klassen. "Overige leerlingen die risico lopen mogen zelf beslissen of ze wel of niet naar school komen. Bij klachten blijven ze uiteraard thuis", vertelt schooldirecteur Kees Maas.

Hij is blij met zijn leerlingen en hun aanpassingsvermogen. "De klas die naar huis moest had daar natuurlijk geen zin in. 'Saai’, riepen de leerlingen, maar ze begrijpen allemaal waarom het nodig is. Ze zijn erg begripvol. Ik kan me geen betere leerlingen wensen’’, vertelt Maas.

Net als zijn Dongense collega Koppert staat Maas open voor versoepeling. "Ik zou eigenlijk willen dat je bij nauw contact niet in quarantaine hoeft. Dat is wel risicovol natuurlijk, dan moet je goed opletten en veel zelftesten doen, maar zo kan het onderwijs grotendeels fysiek blijven doorgaan."

Deel dit bericht met je vrienden!