Sluiting Efteling niet onbespreekbaar volgens rechter

KAATSHEUVEL - De rechtszaak tegen de provincie Noord-Brabant over de bezoekersaantallen van de Efteling kan slecht uitpakken voor het attractiepark. De rechter vindt het sluiten van het park vanwege het overschrijden van bezoekersaantallen niet onbespreekbaar.

Omwonende naar de rechter

Omwonende stapten naar de rechter, omdat de Efteling zich niet aan de regels zou houden. Volgens de natuurvergunning uit 2016 mag de Efteling niet meer dan vijf miljoen bezoekers per jaar ontvangen. Meer bezoekers zou leidden tot meer verkeer en dus meer stikstofdepositie dan afgesproken. In 2017, 2018 en 2019 ontving het park duizenden bezoekers meer en overtrad daarmee de regels. Omwonende willen dat de provincie optreed door bijvoorbeeld het park verplicht te sluiten of een boete op te leggen.

De provincie wilde niet eerder optreden want dat zou onevenredig zijn, gelet op de grote organisatorische en bedrijfseconomische gevolgen voor het park, de bezoekers, werknemers en toeleveranciers. De rechtbank Oost-Brabant is het niet met de provincie eens: "Iedereen moet zich houden aan de wet, de Efteling ook", is te lezen in de tussenuitspraak van de rechtbank. "Als bijvoorbeeld een agrariër of een bedrijf zich aan de Wet natuurbescherming moet houden, dan zal de Efteling dat ook moeten doen."

Gebreken

De Efteling heeft al maatregelen genomen om stikstof te reduceren in aanloop naar de goedgekeurde plannen voor de uitbreiding van het park. Volgens de provincie gaat de rekensom uit 2016 al lang niet meer op. De rechter gaat mee met deze uitleg en verwacht een nieuwe rekensom. De provincie krijg zes weken de tijd om de gevonden gebreken in het plan te herstellen. Vervolgens mogen de Efteling en omwonende hier op reageren, daarna doet de rechter een uitspraak.

Deel dit bericht met je vrienden!