Tijdelijke noodopvang asielzoekers in Dongen: ‘Absurd systeem’

DONGEN - De gemeente Dongen heeft een locatie gevonden voor de tijdelijke noodopvang van asielzoekers. De noodopvang komt aan De Nestel op industrieterrein Tichelrijt. De komende weken vinden op deze locatie voorbereidende werkzaamheden plaats.

Waarnemend burgemeester Marnix Bakermans vertelt in het programma Langstraat Languit op Langstraat FM: "De situatie in Ter Apel is mensonterend. Als gemeente wil je dan helpen en we hebben een manier gevonden om dit het komende half jaar te kunnen doen."

Locatie
De Nestel op industrieterrein Tichelrijt is eigendom van de gemeente Dongen en ligt al een tijd braak. Er is op dit moment geen gegadigde voor het terrein. Een bedrijf dat is gespecialiseerd in de opbouw van opvanglocaties beoordeelde de locatie als geschikt. "We moesten snel naar een locatie zoeken, de nood is namelijk hoog", licht waarnemend burgemeester Bakermans toe. "Dit terrein gaf de directe mogelijkheid om door te pakken."

'Verschrikkelijk hoe we met mensen omgaan'
De noodopvang moet ruimte bieden aan maximaal 150 asielzoekers en wordt opgezet voor vier tot maximaal zes maanden. De noodopvang biedt voldoende ruimte om te verblijven, dagbesteding te organiseren en zo nodig onderwijs in te richten op locatie.

De duur van de noodopvang zit de waarnemend burgemeester alleen niet zo lekker, zo vertelt hij op Langstraat FM. "Laat ik voorop stellen dat het een absurd systeem is waar we in zitten. We houden de opvang zes maanden in de lucht, daar kost veel geld en energie en veroorzaakt onrust bij de bewoners, om deze mensen vervolgens weer naar de volgende opvang te sturen. Het is een verschrikkelijke manier waarop we met mensen omgaan, maar het is op dit moment wel de beste manier die we kunnen bedenken."

'Met de rug tegen de muur'
Tot slot zegt de waarnemend burgemeester: "Het zou helpen als we een systeem zouden hebben waarin voldoende opvangmogelijkheden en azc's zijn, waar mensen in enige rust en gedurende enkele jaren kunnen verblijven. Dat is de afgelopen jaren afgebroken en we staan met de rug tegen de muur. Ik ben blij dat we als gemeente de vinger hebben opgestoken."

Deel dit bericht met je vrienden!