Vaker gesloten deuren of overwerkt personeel, personeelstekort ook in De Langstraat voelbaar

DE LANGSTRAAT – Horecagelegenheden in De Langstraat kampen met een personeelstekort. Het tekort is bij sommige restaurants zo ernstig, dat zij gedwongen zijn vaker hun deuren te sluiten. Eigenaren zagen een sterke afname sinds de coronapandemie. “Velen hebben toen een ander baantje genomen.”

Ander werk
Een tekort aan personeel in de horeca is een landelijk probleem sinds de coronapandemie. Veel mensen die voorheen in deze sector werkten, zijn tijdens de lockdowns ander werk gaan doen. “Ze gingen naar de GGD, werden pakketbezorgers, noem het maar op”, vertelt een werknemer van restaurant Boei35 in Heusden. Toen alles voor de horeca weer opstartte, keerden veel oud-medewerkers niet terug naar hun oude baan. Het tekort dat hierdoor is ontstaan, is ook in De Langstraat te merken.

Een restaurant in het hartje van Waalwijk met een mooi interieur en jonge eigenaren: Brasserie Sublime heeft alle ingrediënten voor een succesvol bedrijf. Het bedrijf kampt echter zo erg met personeelstekort dat het gedwongen is de openingstijden aan te passen op het beschikbare personeel. “We draaien op het moment alleen diner in het weekend”, vertelt eigenaresse Debby Hesselberth. “Dat komt deels doordat we simpelweg niet genoeg mensen hebben om dit doordeweeks ook te doen. Het is altijd lastig geweest om personeel te vinden in de horeca, maar corona is wel echt een harde klap geweest.”

Burn-out voorkomen
Eetcafé City is gelegen in de buurt van het stadhuisplein in Waalwijk. Dit plein is onlangs volledig verbouwd. Het nieuwe, gezelligere centrum zou een positief effect kunnen hebben op de omliggende horeca. Desondanks vertelde eigenaresse Ina van Cromvoirt onlangs aan het Brabants Dagblad dat haar oude sluitingstijden niet meer vol te houden zijn. “We kunnen ons personeel wel 50 à 60 uur laten werken, maar dan hebben ze in juni een burn-out.”

Noodgedwongen vaker de deuren sluiten is iets waar Boei35 in Heusden ook voor vreest. Het restaurant is nu nog van woensdag tot en met zondag geopend, maar of dat ook zo gaat blijven, is nog maar de vraag. “Dat is het allerlaatste wat je als restaurant wil, maar als je de mensen niet hebt, houdt het op een gegeven moment op", meldt een werknemer van Boei35. “Ik snap ook wel waarom sommigen in de coronatijd zijn gestopt. Als horeca je bijbaantje is en je in de coronatijd merkt dat je voor ander werk met betere tijden een beter loon verdient, dan begrijp ik wel dat je ermee stopt.”

Deel dit bericht met je vrienden!