LOON OP ZAND - Uit de opiniërende ronde van donderdag 17 april bleek dat partijen overwegend positief waren over het vernieuwde speelruimtebeleid. Zo staat er in dit plan dat er bijvoorbeeld contacttoestellen, speelroutes en meerdere multifunctionele sport,- beweeg en ontmoetingsplekken moeten komen. De gemeente wil meer groene natuurlijke plekken, met een rijke biodiversiteit. Ook zijn inwoners betrokken bij dit nieuwe plan, door middel van een enquête.
Uit onderzoek van uitmetkinderen.nl blijkt dat de gemeenten Loon op Zand en Heusden de meeste speeltuinen hebben van de Langstraat. Zo blijkt dat er in Loon op Zand al genoeg plek is voor kinderen om te spelen, maar door dit beleid komt er dus ruimte voor een speeltuin waarvan iedere bewoner gebruik van zou moeten maken.
Financiën
Tijdens de raadsvergadering van 15 mei nam een inwoner namens de inwoners van Zandvaert vijf minuten de tijd om zijn zorgen te uiten over het speelruimtebeleid. Zo hoopte hij op een 'serieus en open gesprek met de omwonenden voor de speeltuin Hogevaert', waarbij er wordt geluisterd naar de zorgen en wensen van de directe omwonenden. Hij gaf aan dat een enquête niet genoeg is om de mening van alle inwoners te zien. Voorafgaand aan de raadsvergadering werden de vragen van de inwoner beantwoord. Zo gingen de vragen onder andere over de financiën, de participatie en de veiligheid van het speelruimtebeleid. Ook gingen er nog een aantal partijen met elkaar in discussie over dit beleid.
De zorgen van de inwoner over de de financiën ligt vooral over de onderhoud en vervanging van de speeltoestellen. Het is inmiddels bekend dat er bij de gemeente Loon op Zand er dit jaar een tekort van 2,7 miljoen is. Daarom zijn er zorgen over de kosten en dan met name of deze kosten niet in strijd zijn met het grote tekort. Het college heeft aangegeven dat de uitbreiding van voorzieningen in de bestaande buurten past binnen de beschikbare middelen in de begroting.
Veiligheid
De omwonenden hebben zorgen over de veiligheid rondom de speelruimte. Zo zijn ze bezorgd over de mogelijke overlast van jongeren. Ook stellen ze vragen over dat er bijvoorbeeld een glasbak naast een speeltuin wordt gepositioneerd, waardoor de veiligheid van kinderen in gevaar is. Als laatste uiten de inwoners zorgen over bepaalde afstanden. Zo maken ze zich zorgen over de afstand van de speeltuin tot bijvoorbeeld de coffeeshop.
Het college heeft aangegeven dat de veiligheid voor spelende kinderen erg belangrijk is. Als er sprake is van wegen die moeten worden overgestoken of voorzieningen zoals glasbakken aanwezig zijn, dan wordt er per locatie gekeken hoe ze de aanwezige risico's zoveel mogelijk weg kunnen nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door het plaatsen van hagen rond een voorziening en geleiding van het oversteken. Wat het college ook wil benadrukken is dat er regels zijn opgesteld door jongeren, jongerenwerken, de buurt zelf en de politie. In de toekomst wordt dit regelbord ook op andere locaties ingezet.
Ook heeft wethouder Meulensteen verteld dat ze niet iedereen honderd procent tevreden kunnen houden. Er zijn veel wensen, zorgen en meningen en die kunnen niet allemaal mee worden genomen in dit speelruimtebeleid.
Waar de inwoners ook op hameren is dat ze bij de huidige speeltuinen zien dat die de laatste tijd weinig gebruikt worden. Ze zien dat jongeren naar de sport- of muziekclub gaan of vaak binnen zitten. Daarom vragen ze zich af of er überhaupt meer speelgelegenheden moeten komen.
Inclusie en toegankelijkheid
De partijen waren positief over het speelruimtebeleid. Zo maakte Marianne Verschure van de partij PRO3 een opmerking over de schermtijd van jongeren. Ze maakt zich zorgen over het overgewicht en het toenemende telefoongebruik onder jongeren. Daarom biedt dit nieuwe beleid de kans voor jongeren om vitaal bezig te zijn in de groene omgeving van de speeltuinen. Gerdy Zijlmans was namens Gemeentebelangen ook te spreken over het vernieuwde speelruimtebeleid. Wel gaf ze aan dat inclusie betekent dat alle groepen gebruik moeten kunnen maken van de speeltuin. Zo wordt er rekening houden met mensen met een beperking, maar wordt er weinig aandacht aan kinderen met autisme. Zijlmans hoopt dat die groep ook nog wordt meegenomen in het beleid. Rob van Hast van het CDA zei: ''Door dit nieuwe beleid maken we meer ruimte voor speeltijd in plaats van schermtijd''.
Voorstel aangenomen
Het speelruimtebeleid is na het debat unaniem aangenomen met achttien stemmen. Daarmee is het speelruimtebeleid voor de komende tien jaar officieel vastgesteld.