Verslag: NK Jeu de boules 2023

DONGEN - Dit verslag is geschreven door Jeu de Boules Club Dongen

We kennen allemaal wel de uitdrukking en het liedje  “Dromen zijn bedrog.....”, maar soms moet je er in blijven geloven. Wij hoopten al enkele jaren op het mogen organiseren  van een NK Jeu de Boules en dit jaar was het dan zover. Door aanhoudend lobbyen van club- en bestuurslid Henk van Roode bij de NJBB (de Nederlandse Jeu de Boules Bond) zijn we er in geslaagd om dit evenement naar Dongen te halen. In november 2022 was er voor onze club de toewijzing voor de organisatie van het NK Veteranen & Beloften, maar pas in het weekend van 12-13 augustus werd het NK pas werkelijkheid.

De voorbereidingen waren de laatste weken uiteraard al in volle gang. De zgn, buitenploeg, verantwoordelijk voor het onderhoud van onze speelaccomodatie, had er voor gezorgd dat onze speelbanen, zowel buiten als binnen in de hal er piekfijn uitzagen.  Met promotiemateriaal van de NJBB, als ook met de nodige tenten, beschikbaar gesteld door Stichting Park-plezier, was het clubterrein extra opgesierd. De barcommissie had er voor gezorgd dat de voorraadkast met eten en drinken goed gevuld was! Deelnemers en toeschouwers wisten dit bijzonder te waarderen. Een woord van dank is op zijn plaats aan Fred Heine (Café de Viersprong) voor werktafels, koeling- en vriescapaciteit, aan Fremat voor extra stroomvoorzieningen, aan in ’t Groen (Stop!Even fruit halen) en aan Coca Cola Dongen. De sponsoren van den Noort en GM Vloeren zorgden daarnaast ook nog voor enige financiële ondersteuning.

Vooraf is er de nodige publiciteit aan dit NK gegeven, o.a. in het weekblad van Dongen en Dongen Nieuws. Vooraf en tijdens het sportevenement zijn er door I13 Media Tilburg opnamen gemaakt, die met behulp van Youtube bekeken kunnen worden. Ook is het NK live gestreamd, zodat ook thuisblijvers het NK real-time konden volgen.

Gezien onze voorbereidingen moest dit NK Veteranen & Beloften zeker wel een succes worden. Wie of wat zou nog roet in het eten kunnen gooien? Alleen het weer nog, maar er was hoop, dat het dit weekend droog zou blijven en dat het zonnetje zou schijnen. Blijkbaar was men vergeten een worst aan de heilige Clara in Meersel-Dreef te schenken, want op zaterdagmorgen kwam de regen met bakken uit de lucht vallen. Slechter dan dit hadden we niet kunnen beginnen, maar we lieten ons niet uit het veld  slaan. Het weer verbeterde aanzienlijk en liet ons die dag gelukkig niet meer in de steek. De nodige vrijwilligers van onze club voor alle voorkomende werkzaamheden, waren allemaal duidelijk herkenbaar in een blauwe polo, met de fraaie opdruk “NK 2023 Crew”, gratis beschikbaar gesteld door Rupro Articles uit Dongen.

Op de 1e dag van dit toernooi waren er maar liefst 60 equipes aanwezig, afkomstig uit alle windstreken van Nederland. Een 14-tal teams bestond uit eigen clubleden. Bij aanmelding kreeg elke deelnemer een badge met naam. Een kleine bidon met het logo van JdbC Dongen er op werd als presentje aangeboden. Dit werd door iedereen enorm gewaardeerd.

Om 10.00 uur werd na het welkomstwoordje van onze voorzitter Leon Buijs de officiële opening verricht door wethouder Kees de Jong. Daarna namen de mensen van de NJBB het over en na een korte uitleg over de speelwijze op dit NK en de loting voor de 1e speelronde kon het spektakel om 10.15 uur beginnen. Elk equipe moest op deze zaterdag 5 wedstrijden spelen. Gezien het aantal te spelen partijen werd er “op tijd” gespeeld. Elke wedstrijd duurde 1 uur en indien nodig nog twee extra rondes. Volgens een bepaald wedstrijdsysteem van de NJBB werd aan het einde van de dag bepaald welke 16 equipes door mochten naar de 2e speeldag. Van de 14 deelnemende teams van JDBC Dongen ging er uiteindelijk maar 1 team door: Marjo Kouwelaar en Wim Boersen.  Voor alle andere 44 teams was het toernooi helaas afgelopen.

Op de 2e speeldag van dit NK Veteranen & Beloften was er sprake van directe eliminatie, dwz dat je na verlies van je wedstrijd, klaar bent met het toernooi. Alleen de sterkste equipes blijven per ronde over. Ons eigen clubteam van Marjo en Wim (nummer 16 op zaterdag) moesten het opnemen tegen naar later bleek een finalist. Op papier zou je zeggen “een makkie” voor de tegenstanders, maar niets was minder waar. Ons team heeft heel lang een voorsprong gehad en met een beetje extra geluk zouden Marjo en Wim er nog met de winst vandoor zijn gegaan. Helaas, het werd 13-11 in het voordeel van de andere partij. Jammer hoor, maar chapeau hoe jullie gespeeld hebben. In de einduitslag behaalden Marjo en Wim een zeer verdienstelijke gedeelde 9e plaats!

In het directe afvalsysteem, speelde tijd in dit geval geen rol. Elke wedstrijd duurde zolang, totdat een equipe 13 punten had behaald. Wedstrijden van anderhalf uur en soms zelfs langer vormden geen ujtzondering. Tegelijkertijd werd er op zondag ook een NK Beloften gespeeld. Beloften zijn jongeren tussen 17-22 jaar en zien elkaar naast de nationale trainingen ook vaak op allerlei (bonds)toernooien. Het was de eerste keer dat er voor deze groep een NK werd georganiseerd. Drie equipes speelden een dubbele competitie: ze zouden elkaar dus twee keer treffen om uiteindelijk de winnaars te kunnen bepalen. Voor aanvang van de finale NK Veteranen werd de prijsuitreiking van de beloften gedaan. In dit geval hadden ze allemaal een medaille verdiend, alleen was het metaal verschillend. Onze wethouder Kees de Jong en voorzitter Leon Buijs reikten de medailles en bloemen uit, welke geschonken waren door Ilyas Bloemen uit Waspik. De nationale vlag werd gehesen onder de klanken van ons volkslied.                                                                                                                   1e plaats en Nederlands Kampioen Beloften: Charissa de Blij en Rodny Baijens                          2e plaats: Rens de Roos en Tycho Baijens                                                                                              3e plaats: Michelle de Blij en Bart Varkevisser

Hierna was het tijd voor het grote spektakelstuk: de finale om het NK Veteranen. Deze ging tussen een team van Celeritas uit Schoorl (Nico Veldman & Ben van Assema) en een combiteam van ’t Dupke (Ad Wagenaars) en Wij Liggen (Stan Visser). Deze finalepartij werd druk bezocht en de toeschouwers konden genieten van een boeiende wedstrijd. Na bijna anderhalf uur werd de finale toch wel overtuigend gewonnen door het eerstgenoemde team: Nico en Ben. Vanaf deze plaats willen wij allereerst de prijswinnaars feliciteren met hun behaalde plaats, maar daarnaast verdienen zeker ook alle andere deelnemers aan het NK een felicitatie.                                                                                             1e plaats en NK Kampioen Veteranen 55+: Nico Veldman en Ben van Assema                             2e plaats: Ad Wagenaars en Stan Visser                                                                                                3e plaats: Marian van Campen en Karel Copier / Rajen Koebeer en Thomas van Drunen

Met een slotwoord van Voorzitter Leon Buijs werden deelnemers, toeschouwers en afgevaardigden van de NJBB bedankt. Een bijzonder woord van dank was er voor alle vrijwilligers van Jeu de Boules Club Dongen voor hun fantastische inzet tijdens dit NK. Zonder hun hulp hadden we dit niet kunnen organiseren. Voor hen  was er terecht een groot applaus. Van diverse kanten, deelnemers, toeschouwers en NJBB-afgevaardigden waren er fijne  complimenten voor de organisatie van het NK. Wie weet, misschien is dit wel niet het laatste NK dat naar Dongen komt.

Deel dit bericht met je vrienden!