Versneld toestemming voor je reis naar de VS? Regel dan een ESTA!

Een ESTA is makkelijk aan te vragen en wordt vaak binnen enkele werkdagen goedgekeurd. Maar als je met spoed een ESTA aan moet vragen, dan duren zelfs die paar dagen te lang. Een spoedaanvraag wordt sneller verwerkt en kan gemiddeld al binnen een uur worden toegekend.

Wat is een ESTA?
De afkorting ESTA betekent “Electronic System for Travel Authorization”, en is een digitale reistoestemming die digitaal aan het paspoort wordt gekoppeld en waarmee reizigers zonder visum naar Amerika kunnen reizen. Het ESTA is dus geen fysiek visum, en je hoeft daardoor ook geen bezoek te brengen aan de Amerikaanse ambassade om het visum aan te laten brengen in je paspoort.

Het ESTA-systeem is een veiligheidsmaatregel van de Amerikaanse Customs & Border Control en heeft als doel ongewenste reizigers te weren uit het land. Zodra je ESTA-aanvraag is ingediend, beoordeelt de Customs & Border Control of je een veiligheidsrisico vormt voor de Verenigde Staten. Als dit niet het geval is en er geen risico’s zijn, dan wordt je ESTA aanvraag gewoon goedgekeurd en ontvang je de bevestiging hiervan in pdf-formaat. Omdat het ESTA al digitaal aan je paspoort is gekoppeld, hoef je deze bevestiging niet uit te printen.

Kan ik een spoedaanvraag indienen als ik al een normale aanvraag heb lopen?
Het is niet aan te raden om een spoedaanvraag voor een ESTA in te dienen als je nog een normale aanvraag hebt lopen, ook al heb je deze ingediend op een andere website. Je lopende aanvraag kan zelfs vertraging oplopen als je een nieuwe aanvraag indient. Ben hier dus voorzichtig mee.

Niet in kunnen checken door invulfout ESTA
Het kan voorkomen dat reizigers problemen hebben met het ESTA en daardoor niet in kunnen checken op hun vlucht. Meestal komt dit door het foutief invullen van de persoonsgegevens in het ESTA-aanvraagformulier. Een typefout is snel gemaakt, maar daardoor kan het dus gebeuren dat de vliegtuigmaatschappij uw ESTA-aanvraag niet kan controleren bij de Amerikaanse immigratiedienst. Je kunt wel aantonen dat je ESTA is goedgekeurd, maar in het geval van een type- of spelfout is het ESTA alsnog ongeldig en kun je er niet mee reizen.

In zo’n geval is er maar een oplossing en dat is om een nieuw ESTA aan te vragen. Dit kan in dat geval ook met een spoedaanvraag. Zodra de aanvraag met de nieuwe gegevens is verwerkt, kan het ESTA alsnog worden toegekend. Houd er rekening mee dat je pas kunt inchecken als je ESTA is goedgekeurd, dus onderneem op tijd actie als je merkt dat je niet kunt inchecken.

Snellere verwerkingstijd met spoedaanvraag ESTA
In principe kun je je ESTA-aanvraag met het gewone aanvraagformulier indienen. In dat aanvraagformulier kun je het vakje aanvinken met de optie ‘spoedlevering’. Als alle gegevens correct zijn ingevuld en de betaling is voldaan, wordt je aanvraag direct verwerkt en kan deze binnen een uur worden goedgekeurd. Dit kan echter niet altijd gegarandeerd worden omdat de Amerikaanse immigratiedienst van tijd tot tijd een steekproefsgewijze controle uit kan voeren omtrent de ESTA-aanvragen van reizigers.

Geldigheid ESTA
Je hoeft niet te wachten met het aanvragen van een ESTA totdat je je reis hebt geboekt. Ook hoef je nog geen exacte reisdata of verblijfslocatie te weten. Een ESTA is namelijk bij toekenning twee jaar geldig, dus als je van plan bent om in de komende twee jaar naar Amerika te reizen, vraag dan in ieder geval zo snel mogelijk je ESTA aan. In het geval dat je op het laatste moment besluit om een reis naar Amerika te maken, ben je in ieder geval al in het bezit van een geldig ESTA en hoef je geen spoedaanvraag meer in te dienen.

ESTA digitaal gekoppeld aan paspoort
Het ESTA is geen fysieke, maar een elektronische reistoestemming, die na toekenning digitaal aan het paspoort wordt gekoppeld. Je hoeft de bevestiging van het ESTA dus niet uit te printen en mee te nemen op reis. Het grondpersoneel van de vliegtuigmaatschappij kan bij het inchecken, ofwel online ofwel bij de gate, zien of je een geldig ESTA hebt en of je aan boord van het vliegtuig mag.

[advertorial]
Deel dit bericht met je vrienden!