Vier vragen en antwoorden over de kadernota 2026 in Loon op Zand

LOON OP ZAND - De kadernota 2026 pakt voor de gemeente Loon op Zand veel gunstiger uit dan verwacht. De Rijkersoverheid betaalt namelijk meer aan de gemeente dan voorheen geschetst werd. De impact van de bezuinigingen voor inwoners in de gemeente Loon op Zand is dan ook minimaal.

Voor de komende jaren is er sprake van een sluitende begroting, waardoor de diepere dalen in 2028 en 2029 grotendeels voorkomen kunnen worden. De gemeente kan op een begroting van circa 77 miljoen euro toe met ongeveer anderhalf miljoen euro aan structurele ombuigingen. Eerder werd met een miljoen rekening gehouden. Zo lijkt de gemeente voorlopig geen natte voeten te halen. Vier vragen en antwoorden over de kadernota 2026 in Loon op Zand.

Wat is een kadernota?
Een kadernota is een belangrijk document voor gemeenten, waarin de doelen voor de komende jaren worden vastgesteld, inclusief de financiële kaders. Daarbij is de hamvraag: 'Wat gaat de gemeente de komende jaren doen met het gemeentegeld?' Dat staat allemaal vastgesteld in de kadernota. Het college van B&W (burgemeester en wethouders) stellen de eerste versie van de nota op. Hierna mag de raad wijzigingen voorstellen en nieuwe voorstellen doen. Hierna werkt het college deze zaken uit tot een begroting. Daarna kunnen er nog beperkte bijstellingen worden gedaan binnen de eerder afgesproken kaders. Deze kadernota wordt op 26 juni in de raad besproken. Deze vergaderingen zijn altijd openbaar en iedere inwoner mag daar dus bij zijn.

Welke extra kosten komen er op het bordje van de inwoner?
Volgens wethouder van financiën Tonny Meulensteen wordt er voorkomen dat lasten bij de inwoners komen te liggen:
"We voorkomen dat de lasten van een meerjarige sluitende begroting bij onze inwoners komen te liggen”, aldus Meulensteen. “We verhogen alleen de toeristenbelasting.'' Toeristenbelang is een belasting in de gemeenten in Nederland op overnachtingen voor mensen die niet in de gemeente wonen - oftewel toeristen. In de kadernota staat dat de gemeente deze belasting wil verhogen in 2026 tot het landelijk gemiddelde (3,93 euro).

Welke investeringen zijn er voor de toekomst?
Meulensteen benadrukt dat hij positief gestemd is op de manier dat de gemeente heeft gehandeld. Zo sprak de gemeenteraad en het college in februari al over mogelijke bezuinigingen. “Eind 2024 moesten we nog rekening houden met circa 2,5 miljoen euro aan besparingen”, zegt hij. “De sessies met de gemeenteraad leerden ons welke ombuigingen aanvaardbaar zijn. Zo konden we samen de gaten dichten.”

Het werk dat de gemeente in het voorjaar al had verricht, dat resulteert nu in financiële ruimte. Het dorpshuis in de kern Loon op Zand, huisvesting van de scholen, het werk aan de riolering, het onderhoud aan wegen en de reorganisatie van de dienstverlening aan onze inwoners: dat alles kan doorgaan volgens de gemeente.

Wat gaat er veranderen binnen de verschillende domeinen?

Sociaal domein
Allereerst zet de gemeente in 2026 een Sterk Lokaal Team in, ondersteund door wijkteams, die makkelijk vindbaar zijn voor inwoners die hulp zoeken, en die tegelijk proactief aanwezig zijn wanneer er signalen zijn dat mensen ondersteuning nodig hebben', vertelt Wethouder Marc Budel. Met het Sterk Lokaal Team maakt de gemeente de beweging van individuele zorg met een indicatie naar meer voorliggende ondersteuning, die tegelijk proactief aanwezig zijn wanneer er signalen zijn dat mensen ondersteuning nodig hebben.

In 2025 is er al gestart met een nieuw beleidskader voor het sociale domein. Hierin maakt de gemeente gebruik van een opbouw in vier treden: van algemene voorzieningen voor iedereen tot maatwerk voor wie het echt nodig heeft. De gemeente zorgt ervoor dat inwoners uitgaan van hun eigen kracht, indien nodig gebruik kunnen maken van voorliggende voorzieningen en lichte ondersteuning. Zo blijft de dure, individuele zorg beschikbaar voor hen die dat echt nodig hebben.

Ook wordt er bijvoorbeeld geïnvesteerd in een kunstgrasveld bij voetbalclub Uno Animo, vertelt wethouder Cors Zijlmans (die samen met Budel het sociale domein in hun portefeuille hebben staan). Met dit soort investeringen is hij dan ook erg blij.

Fysiek domein
Wethouder Louis Laros vindt één woord in de kadernota erg belangrijk: 'actie'. Zo zijn er in de nota zes speerpunten geformuleerd die resulteren in beleid en acties. Twee daarvan zijn: Duurzame groene dorpen - In 2040 leven we in dorpen die duurzaam en groen zijn ingericht. Iedereen doet mee - We zorgen ervoor dat iedereen, op eigen kracht, actief kan deelnemen aan onze samenleving.

Het uiteindelijke doel voor dit beleid is dus 'actie'. ''De koers is uitgezet, nu is het tijd voor actie. We gaan onze ambities vertalen naar concrete beleidsstukken en programma’s. Ook werken we verder aan de Omgevingsplannen. Door integraal te kijken naar alle aspecten van de fysieke leefomgeving, willen we de kwaliteit van wonen, werken en recreëren in onze gemeente behouden én versterken.''

Op dit domein komen er dus veel veranderingen en wethouder Laros kijkt met een positieve blik naar de toekomst van het fysieke domein.