Voorlopig geen wiekloze windmolen in Waalwijk

WAALWIJK - Het Belgische bedrijf Wingardium Energy hoopt Waalwijk warm te krijgen voor windmolens zonder wieken (Cyclone turbines). Het ziet kansen voor allerlei moderne ontwikkelingen in en rond deze turbines. De gemeente Waalwijk ziet voorlopig niets in de plannen, maar geeft wel aan dat er in de toekomst wellicht mogelijkheden liggen. "Op dit moment is er echter nog niemand die het initiatief wil nemen om in Waalwijk te investeren. Wingardium is namelijk de leverancier van de turbine", laat de gemeente weten.

Daarnaast zou het project veel geld kosten en vindt de gemeente dat er niet voldoende bewezen is dat het zou werken. "Het project zou tussen de zes en zeven miljoen euro gaan kosten en dat is twee keer zo veel als een normale windturbine. Op dit moment staat alleen in de VS zo'n type windmolen, maar daar hebben we niet alle resultaten van binnen. Dat komt omdat de windmolen daar op een legerbasis staat en niet alle informatie wordt gedeeld", geeft de gemeente aan.

Bovendien zijn er al opmerkingen gekomen vanuit de omgeving  die liever niet tegen het enorme gevaarte (130 meter hoog, 100 meter breed) aan willen kijken. De windmolen zou aan de noordzijde van de A59 komen te staan, naast het bedrijventerrein Haven.

Teleurstelling bij Wingardium Energy
Het Belgische bedrijf laat weten niet blij te zijn met de reactie van de gemeente. "Waalwijk heeft ruimte voor een windturbine en heeft een gunstige ligging. Er komt veel vrachtverkeer voorbij voor op het industriegebied. Wij kunnen het industriegebied voorzien van onze groene stroom", laat het Belgische bedrijf weten.

Wingardium laat het er niet bij zitten. "Het is voor de gemeente natuurlijk een vrij onbekend project en dat schrikt een beetje af, denken wij. Dat is zonde, aangezien het minimaal net zo veel op gaat leveren als dat het kost. Bovendien hebben wij in onze plannen aangegeven dat negentig procent van de energie teruggaat naar de inwoners van Waalwijk. Helaas was dit plan niet voldoende om de gemeente te overtuigen."

Bijzondere windmolen
Dat het een bijzonder object gaat worden is duidelijk. De turbine bestaat uit meervoudige, gestapelde verticale rotoren die binnen een gebouw zijn geplaatst. Daarmee ‘ontbreken’ de wieken en is er dus geen sprake van slagschaduw. Volgens Wingardium is de turbine stiller dan de gangbare turbines en zou deze minder gevaar opleveren voor vogels. Tevens heeft de turbine de mogelijkheid tot kortstondige opslag van energie in hydraulische cilinders.

In tegenstelling tot andere windturbines heeft de Cyclone turbine ook ruimte voor andere doeleinden. Zo is het mogelijk om een restaurant te plaatsen dat uitzicht zou geven over Waalwijk. Daarnaast zou het kunnen dat er een aantal andere winkels en ondernemers zich gaan vestigen in de turbine. Of dit gaat gebeuren is afhankelijk van de interesses, maar qua ruimte zou het mogelijk zijn.

Overtuiging
Wingardium probeert de gemeente wel te overtuigen. "We heb ben ons plan binnengebracht bij hen, waarin onder andere onze visie staat. Bovendien kijken we mee naar het leveren van energie aan het industrieterrein in Waalwijk." Het bedrijf laat weten dat er in september nog een gesprek volgt.

Hoewel de gemeente het Wingardium-plan nu niet zitten, wordt er wel gekeken naar mogelijkheden voor windenergie. "Wingardium hoeft de gemeenteraad niet te overtuigen. De gemeenteraad heeft de kadernota grootschalige opwek duurzame energie vastgesteld, waarin ruimte is voor innovatieve projecten. Het bedrijf uit België  zou op zoek moeten gaan naar een geïnteresseerde investeerder, want dat is een van de aspecten die nog ontbreekt", laat de gemeente Waalwijk weten.