LOON OP ZAND - Erik Ronnes is op moment van schrijven zo’n anderhalve week waarnemend burgemeester van de gemeente Loon op Zand. Hanne van Aart is inmiddels vertrokken en Ronnes neemt, totdat er nieuwe burgemeester is gevonden, de honneurs waar. Bij Langstraat Languit introduceert hij zichzelf.
Indrukwekkend CV
Ronnes kan al een redelijk indrukwekkend cv overleggen. Zo was hij, voordat hij waarnemend burgemeester in Sint-Michielsgestel werd, twaalf jaar lang raadslid in Boxmeer. In diezelfde gemeente was Ronnes ook nog eens wethouder. In 2015 maakte hij zijn intrede in het hoogste politieke orgaan in Nederland: de Tweede Kamer. Daar zat hij namens het CDA. Dit heeft hij gedaan tot en met mei 2020. Toen is hij gedeputeerde geworden in de provincie Noord-Brabant.
Kennis over de gemeente
In die rol heeft Ronnes al regelmatig kennis gemaakt met de gemeente Loon op Zand. "Ik was gedeputeerde wonen, ruimtelijke ordening en daarnaast ook verantwoordelijk voor de stikstofaanpak. Nou ja, Loonse en Drunense Duinen, dat heeft alles met gebiedsgerichte aanpak te maken. De woningbouw, ook in Loon op Zand niet onbelangrijk, dus die achtergronden die ken je." Niet alleen als gedeputeerde was Ronnes bekend met de gemeente, maar ook in zijn vrije tijd is hij geregeld in de gemeente verbleven. "Een aantal keren heb ik met de caravan op een aantal campings gestaan, rondom de Loonse en Drunense Duinen. Dus ook als recreant en toerist ken ik de omgeving."
Goed ontvangst
Hoewel de waarnemend burgemeester nog maar net begonnen is, heeft hij het gevoel dat ze goed onderweg zijn. "Ik moet zeggen, ik ben goed ontvangen. De eerste kennismakingen waren erg openhartig. De eerste collegevergaderingen hebben we al achter de rug en ik moet zeggen dat wel al flink hard met de inhoud aan de slag zijn." ‘De inhoud’ is natuurlijk een breed begrip en Ronnes legt uit waar de gemeente nou precies mee bezig is geweest de afgelopen week: "We gaan richting de begroting, dus het college moet zorgen dat de begroting dadelijk op orde is. De eerste collegebesluiten passeren de revue." Ook heeft Ronnes tijd gestoken in het kennismaken met de mensen, die werk doen waar zijn portefeuille onder valt. Hij noemt als voorbeeld openbare orde en veiligheid.
Dichter bij de mensen
Wanneer Ronnes zijn carrière, die startte in 1998, opsomt, noemt hij een bijkomend voordeel van het zijn van burgemeester. Een voordeel dat hij in mindere mate ervaarde in de Tweede Kamer en als gedeputeerde. "Het mooie van het burgemeesterschap is dat je weer wat dichter bij de mensen zit. Natuurlijk ben je als Tweede Kamerlid en gedeputeerde ook bereikbaar voor mensen, maar je bent veel meer bezig met zowel de dossiers en met het bestuurlijke netwerk met burgemeesters, wethouders en belangenorganisaties. En nu zit je toch ook weer meer op een stoel waarmee je direct met de burger te maken hebt en dat is mooi!"
Problematiek
Net als in elke gemeente kent de gemeente Loon op Zand ook zijn problemen. Ronnes benadrukt dat het niet echt aan hem is, maar meer aan het college en de gemeenteraad, om zich over die problemen te buigen en er besluiten over te nemen. Ook wordt Ronnes gevraagd naar het enorme gat wat in de begroting zit. Hij geeft aan dat niet an sich niet een probleem is waar alleen de gemeente Loon op Zand tegenaan loopt: "Je ziet dat sowieso breed in gemeenteland, dat gemeentes onder druk staan met financiën, dus het is niet een probleem waar Loon op Zand alleen voor staat. Maar het betekent wel dat we ons huishoudboekje gewoon goed op orde moeten krijgen. Wethouder Tonny Meulensteen is daar op dit moment volop mee aan de slag. We discussiëren ook met zijn collega’s de inhoudelijke zaken, die in de nieuwe begroting terecht moeten komen en te zorgen dat die ook sluitend wordt. Daar is hij nu druk mee doende."
Termijn
Ronnes verwacht dat hij nog sowieso tot april/mei 2025 waarnemend burgemeester van Loon op Zand is: "Verwacht wordt dat zo’n procedure (om een nieuwe burgemeester te kiezen, red.) rondom de zeven á acht maanden duurt. Dat was ook zo in de vorige gemeente waar ik waarnemend burgemeester ben geweest. Het kan echter ook wat langer duren op het moment dat het net over vakanties heen schiet, of dat een bepaald proces iets langer duurt." Tot slot maakt Ronnes direct korte metten met de suggestie dat hij na zijn termijn als waarnemend burgemeester, definitief het stokje van Van Aart overneemt. "Dan zou ik namelijk moeten solliciteren en dat is op dit moment niet aan de orde."