Waarom is de Zomerdijk in Waalwijk afgesloten?

WAALWIJK - Vorige week werd de Zomerdijk in Waalwijk afgesloten in verband met het waterpeil in de Maas. Het waterpeil was namelijk hoger dan normaal en daarmee was er kans op overstroming bij de voorlanden. Dit is niet de eerste keer dat de Zomerdijk werd afgesloten, afgelopen zomer was dat namelijk ook al het geval. Carlijn Bus, specialist waterveiligheid van Waterschappen Brabantse Delta, licht dit toe.

Hoe komt het dat het waterpeil hoger is dan normaal?
"In de aankomende jaren zullen we dit soort situaties gemiddeld vaker zien voorkomen, dit komt namelijk door het stijgen van de zeespiegel en hogere afvoering door de klimaatveranderingen. In dit gebied komt dat vooral door hoge afvoeren van de rivieren en minder door een hoge zeespiegel door storm op zee. Een van de redenen dat het waterpeil hoger kan zijn op de Maas, is door bijvoorbeeld regenval in België, Duitsland of Frankrijk", aldus Bus.

Wat zijn de gevolgen van overstroming van de zomerkades?
"Dat de Zomerdijk in Waalwijk wordt afgesloten in de wintertijd, heeft minder gevolgen dan in de zomer", aldus Carlijn Bus. “Er zitten namelijk agrariërs in dat gebied en hun bedrijf moet door kunnen gaan. In de zomer staan hier vaker gewassen en dan is het vervelend als de zomerkades overstromen." De zomerkades zijn er om bij normale waterstanden, de voorlanden droog te houden. Bij hoge waterstanden, die vaker in de winter optreden, zorgen de voorlanden voor extra ruimte om rivieren door te laten stromen en om het water te bergen. "Een goed voorbeeld van dit systeem, is de Overdiepse Polder, die is aangelegd in het kader van het Ruimte voor de Rivier-programma. Daar liep de dijk eerst langs de rivier. De dijk is inmiddels achterlangs gelegd. Bij heel hoog water loopt de zomerkade over, met als gevolg dat de Overdiepse Polder een waterberging wordt. Dat betekent een waterstandverlaging van ongeveer twintig centimeter in de Bergsche Maas bij Waalwijk."

Deel dit bericht met je vrienden!