Wederom daling inflatiecijfer: nu op 9,6 procent

DE LANGSTRAAT - De inflatie in Nederland is weer gezakt. Daarmee wordt de trend wederom voortgezet die in oktober 2022 is ingezet. Het CBS heeft het gemiddelde inflatiecijfer van 2022 én het cijfer van december gepubliceerd.

Het gemiddelde in Nederland lag over de afgelopen twaalf maanden op precies 10. In 2021, was dat cijfer slechts 2,7. Een enorme stijging dus, maar er gloort hoop aan de horizon, gezien het feit dat het cijfer de laatste maanden weer aan het zakken is.

Het inflatiecijfer stond in december 2022 namelijk op 9,6 procent. Een maand eerder was dat 9,9 procent. Een lichte daling dus, maar wel een vervolg van de eerder ingezette daling. De energieprijs is wederom gedaald, nu 52 procent duurder dan vorig jaar. In november was dat 70 procent. De prijs van voedsel en kleding is helaas wel weer gestegen. Kleding was 12,6 procent duurder dan vorig jaar, in november was dat nog maar 6,6 procent. Voedsel steeg ook mee, maar minder hard dan kleding. In november bedroeg het percentage 15,7 procent en dat is nu 17  procent.