Winkeliers zijn lockdown beu: ‘winkelen op afspraak maakt geen verschil’

DE LANGSTRAAT - Verschillende bronnen in Den Haag lieten aan een aantal Nederlandse media weten dat alle niet-essentiële winkels vanaf zaterdag op afspraak klanten mogen ontvangen.

Ondernemers zijn de lockdown beu en de frustratie groeit met de dag. In Tilburg en andere steden kondigden winkeliers aan zaterdag hun deuren hoe dan ook helemaal te openen. In Bussum en Sittard gebeurde dat eerder al. Ook stonden winkeliers, in verschillende plaatsen, buiten in hun hemd, omdat ze zich ‘in hun hemd gezet voelen’. In De Langstraat is het qua protestgeluid net zo stil als in de winkelstraten zelf. Wat vinden de winkeliers in onze regio eigenlijk van de huidige coronamaatregelen?

Krom
Bezorgen bij de mensen thuis, daar moet Daisy van der Voort het momenteel van hebben. Haar winkeltje Dija Fashion in Loon op Zand kent veel vaste klanten. Zij steunen de winkel door er kleding te bestellen. De bestellingen helpen Van der Voort dus door de lockdown heen, toch hoopt ze dat er snel verandering komt. "Ik vind dat de winkels weer open moeten. Iedereen trekt nu naar België om daar te winkelen, het is hartstikke krom dat wij dan niet open mogen", vertelt Van der Voort.

Dija fashion helemaal opengooien? Dat is Van der Voort vooralsnog niet van plan. "Ik ga het risico op een boete niet nemen, daar is het bedrag te hoog voor."

Kleinschalig
Winkeleigenaresse Ellen, van Dual C Kaatsheuvel en Bonelle Fashion Dongen, heeft niet één, maar twee winkels te onderhouden. Het lukt haar om alle ballen hoog te houden, door gebruik te maken van click & collect. Ellen is van mening dat er in Kaatsheuvel en Dongen veilig gewinkeld kan worden, ook nu. "Ik snap dat de regels verschil maken voor een drukke Kalverstraat in Amsterdam, maar hier in een klein centrum? Dat denk ik niet", vertelt Ellen.

Ze vindt dus dat de winkels open kunnen, maar Ellen beschrijft zichzelf als iemand die dit niet zomaar zou doen wanneer dat nog niet mag. Ook bij haar speelt de beoogde boete mee in dit besluit.

Of Ellen verschil merkt tussen de vorige lockdown als het aankomt op het begrip voor de maatregelen? "Nee tuurlijk heb ik daar geen begrip voor'', zegt Ellen stellig. Ze gokt dat haar winkel in februari pas weer volledig open mag.

Geen beter idee
Winkeleigenaresse Martine Keulers van kledingwinkel In den Langen Lick ziet geen nut in winkelen op afspraak: "Winkelen op afspraak  is heel simpel, je opent je deur, mensen zetten een handtekening en komen binnen. Dan ben je eigenlijk gewoon open’’, vertelt Keulers. Voor haar is het dus: helemaal open of helemaal dicht. Zo blijkt ook uit haar keuze om niet aan click & collect noch aan bezorging te doen. "Daar zijn wij te klein voor, dus dat is voor ons niet rendabel."

"De maatregelen zijn natuurlijk balen, maar wat nodig is, is nodig. Erachter staan doe ik niet, maar ik heb zelf geen beter idee, dus ik hou mij wel aan de regels", vertelt ze. Dat mensen hun winkel weer willen openen, los van wat uit de persconferentie gaat blijken, begrijpt Keulers heel goed. "Ik verkeer zelf in de luxepositie dat het pand van mij is en dus geen huur hoef te betalen. Maar ik kan me voorstellen dat collega’s zich genoodzaakt voelen tot deze actie."

Als Keulers over het winkelend publiek in Antwerpen begint, moet ze zichzelf naar eigen zeggen ’even censureren’. "Ik zou ook best willen winkelen, maar als je dat doet, heb je het gewoon niet begrepen. De regels zijn er niet voor niks. Iedereen baalt ervan, maar zonder regels wordt er zeker niets opgelost." Keulers hoopt dat er een plan wordt bedacht waarmee de problematiek echt wordt opgelost. "Ik denk dat het probleem hier in Heusden niet bij de horeca en de winkeliers ligt", vertelt Martine. Ze wijst daarbij, net als collega Ellen van Bonelle Fashion, op de kleinschaligheid van het centrum.

Politiek geluid
Hoewel de politiek in Dongen, Loon op Zand en Heusden zich nog niet hard laat horen over de kwestie, klinkt er in Waalwijk wel geluid vanuit de politieke hoek.

Zo maakt de SGP zich grote zorgen. De partij stelt schriftelijke vragen over de sluiting van de niet-essentiële winkels. "De SGP-fractie ziet met lede ogen aan, nu bijna twee jaar lang, wat ondernemers overkomt (zowel winkeliers als horeca)", zo meldt de SGP in haar brief aan het college. Centrummanager van Kaatsheuvel Wim Aussems roept winkeliers bovendien op om op 15 januari hoe dan ook open te gaan.

Hoewel de winkeliers in De Langstraat niet massaal de protestborden in handen nemen en de straat op gaan, is er wel degelijk weerstand tegen de maatregelen. Het is voor de winkeliers afwachten welke kant de wind op waait.

 

Deel dit bericht met je vrienden!