Woningnood bereikt nu ook de Langstraat

WAALWIJK - De vraag naar woningen in Nederland wordt steeds groter en de prijzen gaan steeds verder omhoog. Vooral in de Randstad groeit de onvrede over de woningnood, maar dit probleem bereikt nu ook de rest van Nederland. Ook in Waalwijk is de woningnood een belangrijk punt op de agenda geworden. In alle leeftijdsgroepen dreigt het tekort aan huizen toe te nemen.

Gemeente Waalwijk
In de gemeente Waalwijk is het vooral moeilijk voor starters op de woningmarkt. Er is een tekort aan goedkopere woningen, waardoor het voor starters niet altijd mogelijk is om in Waalwijk te gaan wonen. Aan de andere kant doet hetzelfde probleem zich voor. Duurdere huizen zijn ook erg schaars in de gemeente. Deze situatie zorgt ervoor dat er teveel vragers zijn naar woningen in het middensegment. Door deze kettingreactie wordt het voor mensen met een middeninkomen ook lastig om aan een huis te komen. De schaarste geldt dus voor huizen in alle prijsklassen.

De gemeente wil dit oplossen door de komende tien jaar 2.100 woningen toe te voegen. Dit wil de gemeente gaan doen met nieuwbouw en met het transformeren van bestaand vastgoed, met name in het centrum van Waalwijk. Starters worden nu al ondersteund met een starterslening, om het aantrekkelijker te maken om de stap te maken naar een koopwoning.

Lijst Pouw
Annelies Pouw zit namens Lijst Pouw in de gemeenteraad van Waalwijk. Vorige week stelde ze vragen aan het College over de woningnood in Waalwijk. Pouw is het eens met het College dat er meer huizen aangeboden moeten worden, maar over de aanpak op de korte termijn heeft ze een andere mening. Het belangrijkste verschil is dat Pouw niet gelooft dat de starterslening de oplossing is. “De starterslening zorgt er vooral voor dat de huizenprijzen nog verder stijgen. Hierdoor verdwijnt de lening grotendeels in de zak van de verkoper van het huis.”

Pouw denkt dat het huidige systeem op de woningmarkt niet meer kan en daarom zijn er creatieve oplossingen nodig. “Zolang de nieuwe huizen nog niet gebouwd zijn, moeten we werken met flexwoningen zodat ook starters in de gemeente kunnen blijven wonen. Hiermee kunnen we ervoor zorgen dat de woningmarkt niet volledig stil komt te staan. We moeten er ook op toezien dat de huurprijzen niet te ver blijven stijgen. Als dat gebeurt komt er een scheve verhouding tussen huur- en koopwoningen. Om ons hiertegen te beschermen, moeten we kijken of er in bepaalde wijken niet beter een opkoopbescherming ingevoerd kan worden.” Een opkoopbescherming betekent dat de gemeente erop toeziet dat niet alle huizen opgekocht worden voor verhuur.

Het debat over de beste aanpak om de woningnood tegen te gaan, zal nog wel even duren. Iedereen binnen de gemeenteraad is het in ieder geval over één ding eens: Waalwijk moet doorgaan met het bouwen van huizen zodat er voor iedereen binnen de gemeente genoeg woonruimte blijft.

Deel dit bericht met je vrienden!