Yogalessen voor mensen met parkinson: ‘Heel belangrijk’ (Video)

ELSHOUT - Jolanda de Ruijter geeft yoga aan mensen met Parkinson. Vanuit haar yogaschool 'Yoga is Yoga' in Elshout geeft ze al jaren verschillende yogalessen. Onlangs besloot Jolanda haar kennis uit te breiden met de specialisatie Parkinsonyoga.

"Parkinson is een ziekte die niet alleen bij oudere mensen voorkomt, dat beeld is al tijden aan het veranderen. Ook steeds meer dertigers, veertigers en vijftigers krijgen de diagnose", vertelt Jolanda. "Bewegen is juist voor mensen met een bewegingsbeperking erg belangrijk." Dat is ook een van de redenen waarom ze met de yogalessen is begonnen.

Jolanda wil een plek bieden waar mensen met een Parkinson diagnose veilig kunnen bewegen binnen hun grenzen en waar ze ervaringen uit kunnen wisselen.

Bewegen
Een van de deelnemers is Jan Koens (69). Elke woensdag komt hij trouw om 10:30 uur naar de les. Na afloop van deze les is Jan Koens lekker moe. "Bewegen is erg belangrijk voor mensen met Parkinson, daarom ben ik met de yoga begonnen", vertelt Jan Koens enthousiast. "Ik heb het idee dat ik spieren heb gebruikt die ik normaal niet gebruik."

Jan geeft aan dat hij de sport vooral doet om zijn ziekte te reguleren en niet om beter te worden, helaas gaat zijn gezondheid achteruit. De yoga helpt hem wel om er het beste uit te halen en te bewegen binnen zijn eigen kunnen.

Zonnegroet
Jan en Jolanda voeren samen de ParkinZonnegroet uit. Naast Jan staan stoelen waar hij zich aan vast kan pakken als dit nodig is. De ParkinZonnegroet is speciaal ontwikkeld voor mensen met Parkinson. De bekende yoga-oefening, de Zonnegroet, is voor hen te moeilijk. Om toch de yogaervaring compleet te maken, is daarom de ParkinZonnegroet bedacht. Deze bestaat uit kleinere houdingen en makkelijke, grote bewegingen.

Parkinsongames
Op 4,5 en 6 augustus zullen in Eindhoven de Parkinsongames gespeeld worden.  Dit is een sportevenement voor mensen met Parkinson. Daar zal een grote groep mensen ook de ParkinZonnegroet doen. In de tussentijd telt Jolanda alle zonnegroeten die ze tijdens lessen doet, ze hoopt er zo veel mogelijk te doen voordat de Parkinsongames beginnen.

Namasté
Jan voert de bewegingen van de zonnegroet gecontroleerd en beheerst uit. Jolanda vertelt hem wat hij moet doen en doet dit voor. Aan het einde van de groet brengen ze hun handen bij elkaar voor hun borst en groeten ze met 'Namasté'. Jan lacht en bedankt Jolanda voor de les. "Tot volgende week."

Deel dit bericht met je vrienden!