Zus Oekraïense Olena in Nederland: ‘Continu aan de kalmeringsmiddelen tegen de spanning’

WASPIK - Een tijd lang heeft de Waspikse Olena Damen in de stress gezeten. Haar familie zat vast in de Oekraïense hoofdstad Kyiv vanwege de oorlog met Rusland en Olena kreeg er moeilijk contact mee. Ondertussen is de rust enigszins teruggekeerd, nu haar familie in veiligheid is. De deel van haar familie zit nog wel in Oekraïne, maar is volgens Olena wel veilig. Haar zus is, samen met haar twee kinderen van 12 jaar, ondertussen in Nederland en woont bij Olena in huis.

Opvangen
De zus van Olena heeft een lastige periode achter de rug. Ze woonde in Kyiv toen de invasie begon en kon geen kant op. Uiteindelijk bood de man van Olena hulp en reed naar Oekraïne om haar met de twee kinderen op te halen. Niet lang daarna zijn ze met zijn allen naar het stadhuis van Waalwijk gegaan, om ze te registreren en in huis op te vangen.

Het oogde allemaal nog wat onwennig voor de zus van Olena. Op het stadhuis keek ze rond en leek ze een beetje onrustig, in afwachting van wat er zou gaan komen. Later blijkt dat ze continu in paniek is en dat ze zich zorgen maakt. "Haar man is achtergebleven in Oekraïne om te vechten", zegt Olena. "Ze heeft nog wel contact met hem, maar ze vindt het gek om hem in legerkleding te zien. Normaal is hij docent aan de Universiteit van Kiyiv."

Ondanks dat ze nog wel contact heeft met hem, is ze er niet gerust op. "Mijn zus zit continu aan de kalmeringsmiddelen, om een beetje spanning weg te halen. Ze zitten de hele dag in de stress voor hem", zegt Olena. "Ik ben wel blij dat de kinderen het goed doen. Ze zijn gewoon aan het spelen, zoals kinderen horen te doen."

Hulp gevraagd
De familie van Olena is dus veilig, maar dat geldt nog lang niet voor iedereen. Daarom blijft Olena zich inzetten om de Oekraïners te helpen. "Ik stond samen met mijn zus en mijn neven in Waalre om spullen te verkopen. Mijn neefjes hebben de spulletjes (cakejes en kettinkjes) zelf gemaakt en samen met mijn zus verkocht", zegt de trotse Olena. Ze benadrukt wel dat het nog steeds gewaardeerd wordt als mensen spullen blijven geven. "'Het is nog steeds hard nodig", geeft ze aan.

Op Facebook vraagt Olena ook om advies voor hulp in Oekraïne zelf. Zo is ze op zoek naar een busje om gewonde militairen in Oekraïne uit andere regio's op te halen en om gewonde militairen te vervoeren tussen ziekenhuizen in de regio Lviv. "Als je enig advies hebt hoe je het kunt regelen, neem dan contact met me op", laat ze weten.

Deel dit bericht met je vrienden!