100 mezenkasten tegen processierups Dongen

DONGEN - Dongen heeft woensdag het startsein gegeven voor de bestrijding van de eikenprocessierups in de gemeente. Wethouder Petra Lepolder hing bij Zwembad de Vennen de eerste van 100 mezenkastjes op.

“Ze komen op plaatsen waar mensen echt hinder hebben van de rups, bijvoorbeeld waar kinderen spelen”, vertelde Lepolder in het programma Langstraat Languit.

Begin maart lijkt vroeg voor de maatregelen, maar dat is niet zo, stelt de wethouder,
“Je moet nu beginnen met een deel van de preventieve maatregelen, zodat natuurlijke vijanden een plekje krijgen. Het voorjaar begint nu, dat is het moment.”

De gemeente werkt samen met natuurvereniging Ken en Geniet in de aanpak van de eikenprocessierups. “Zij hebben veel kennis en weten wat de natuurlijke vijanden zijn.”

Dongen hangt niet alleen mezenkastjes op. “We zorgen ook voor bloemen, zodat de sluipwespen beter kunnen leven. Ook dat zijn natuurlijke vijanden van de wespen”, geeft ze aan. Daarom werden eerder al plekken voor nesten voor de sluipwespen gecreëerd en komen er kasten voor vleermuizen, ook al zo’n vijand van de rups.“We proberen de natuur te steunen.”

De reeks aan maatregelen kan niet voorkomen dat er geen enkele overlast is dit jaar, tempert Lepolder de verwachtingen. “Dat zou niet reëel zijn.” Mocht het nodig zijn dan gaat Dongen de eikenprocessierups op een natuurlijke manier bestrijden met gif. “De maatregelen die we nu nemen moeten ervoor zorgen dat er op termijn een natuurlijk evenwicht ontstaat.”

Afgelopen jaar moest Dongen 2500 nesten ruimen.

Deel dit bericht met je vrienden!