Aandacht voor de dodehoek in het verkeer

WAALWIJK - In het kader van de verkeersveiligheid, het BVL (Brabants Verkeersveiligheid Label), mochten de leerlingen van de groepen 7 en 8 van de Hoef in de praktijk kennis maken met het fenomeen dodehoekspiegel.

Dode hoeken zijn de ruimten rond een voertuig die de chauffeur vanuit het voertuig niet kan waarnemen. Ze worden ook wel blinde hoeken genoemd. Een dode hoek kan tot levensgevaarlijke situaties leiden. Om het gevaar van de dode hoeken bij voertuigen op te vangen, wordt gebruikgemaakt van dodehoekspiegels, spiegels gemonteerd op het voertuig met als doel het blikveld van de chauffeur te vergroten en daarmee de verkeersveiligheid. Toch kan daarmee nooit het volledige gevaar voor fietsers in het verkeer worden weggenomen.

De leerlingen maakten kennis met het begrip dodehoek middels een duidelijke PowerPointpresentatie en een quiz met vragen rondom de verkeersveiligheid van fietsers in het verkeer wanneer zij in de buurt komen van grote vrachtwagens. Na de presentatie gingen de kinderen naar buiten waar een heuse brandweerauto klaarstond. Sommige kinderen mochten in de brandweerwagen achter het stuur plaatsnemen terwijl anderen zich opstelden rondom de wagen en zo voor de kinderen duidelijk werd wat de gevaarlijke plekken zijn rondom grote voertuigen. Met pylonen werden de dode hoeken afgebakend.
De leerlingen waren onder de indruk van het, toch nog beperkte zicht van de chauffeur, ondanks de vele spiegels.

Voor de leerlingen was het een zeer leerzame praktijkervaring die zeker zal bijdragen tot hun kennis van het verkeer en daarmee tot de verkeersveiligheid.

Deel dit bericht met je vrienden!