Apotheker: Vooral vraag naar mondkapjes (audio)

KAATSHEUVEL - Apotheker Martijn de Koning merkt het dat in Loon op Zand inwoners besmet zijn met het coronavirus, al valt het aantal vragen mee. “Mensen vragen naar mondkapjes en desinfecterende handgel.”

Zijn antwoord daarop is helder. “Die zijn niet leverbaar, niet bij ons en ook niet door de groothandel”, vertelt hij in een interview in Langstraat Languit. Daarbij geeft hij ook aan dat het dragen van mondkapjes niet nodig is.

Goed geïnformeerd
Bij Apotheek De Koning merkt hij dat mensen goed geïnformeerd zijn. “Door radio, tv, RIVM en GGD. Iedereen is vrij nuchter hier in Kaatsheuvel en Loon op Zand. Ik merk niet dat er paniek heerst, dat is mooi.”

Aan de andere kant waarschuwt hij. “We moeten niet naïef zijn. Als je lichte verhoging hebt, is het advies contact op te nemen met de GGD, in elk geval als je met iemand in contact bent geweest die in het risicogebied is geweest.”

Advies RIVM
De Koning herhaalt het advies van het RIVM en GGD, en wat ook de huisarts in Loon op Zand al verspreidde. “Loop niet naar binnen als je verschijnselen hebt, neem eerst telefonisch contact op.”

Als apotheker kan hij niks doen voor eventuele besmettingen. “Bij een virus is dat sowieso niet mogelijk als je het al hebt. Je kunt hoogstens aan symptoombestrijding doen, net als bij een normale griep.”

“Er is ook nog geen preventief medicijn, ze zijn nu wereldwijd bezig om vaccin te ontwikkelen om het te voorkomen. Daar hebben we nu helaas niks aan.”