Apparaten krijgen een tweede leven door Repair Café in Kaatsheuvel (video)

KAATSHEUVEL - Niet weggooien maar redden. Dat is wat het Repair Café in Kaatsheuvel doet. Een groep vrijwilligers van de Klussen en Diensten Centrale repareert daar namelijk apparaten voor mensen met een kleine beurs.

Het is kwart over negen ’s ochtends als ik de Klussen en Diensten Centrale binnenstap. Het ruikt er naar koffie, er worden grappen gemaakt en er wordt flink gelachen. De voorzitter, Henk van Komen, verwelkomt mij met een grote glimlach en biedt trots een rondleiding door het hele pand aan. Ik kom vandaag voor een reportage van het Repair Café, maar al snel blijkt dat er op deze plek nog véél meer gebeurt. Spullen worden namelijk niet alleen gerepareerd, maar ook de Voedselbank en een enorme kringloopwinkel bevinden zich in dit pand.

Hergebruik van de spullen
Je zou een hele documentaire over de Klussen en Diensten Centrale en al haar vrijwilligers kunnen maken, maar helaas heb ik een maar een paar minuten om mijn verhaal in een nieuwsuitzending te vertellen. En dus houden we het bij het Repair Café.  “Ons motto is dat je niets moet weggooien, maar dat je het hier moet brengen zodat wij het repareren en en het opnieuw gebruikt wordt”, vertelt Van Komen,  “Dat kunnen allerlei spullen zijn; fietsen, kleding, broodroosters. De gekste spullen worden hier binnengebracht en worden dan ter plekke gerepareerd.”

De tekst gaat verder onder de foto.

In een van de ruimtes wordt druk geknutseld. Een oude platenspeler wordt nieuw leven ingeblazen. Plotseling klinkt er keiharde jazzmuziek uit de speakers. De reparateur, een man op leeftijd met een grote glimlach op zijn gezicht, schrikt zich een hoedje. Hij wordt meteen uitgelachen door de andere vrijwilligers. Ook de andere mannen zijn druk bezig. Eentje staat een fiets te repareren. Een ander knutselt aan een dynamo en weer een ander knutselt aan een computer.

Het is duidelijk dat de vrijwilligers het hartstikke gezellig vinden om lekker bezig te zijn in het Repair Café.  “Zeg mannen, is het al tijd voor koffie?”, grapt er eentje. Ze zijn amper een half uurtje bezig. “Ja, tien uur is het koffietijd hoor. Dat is vaste prik.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Anderen helpen
Hoewel het Repair Café de spullen kosteloos repareert, is de dienst niet bedoelt voor iedereen. “Vaak is het niet zo dat mensen hier alleen om duurzaamheidsredenen komen”, legt Van Komen uit. “Maar ook omdat ze een smalle beurs hebben. Mensen die het zich niet kunnen permitteren om nieuwe spullen te komen en dus aangewezen zijn op onze organisatie om het te repareren.”

En daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Op een avond komen volgens Van Komen wel tientallen apparaten, fietsen en kledingstukken binnen. Het loopt storm en daarom zou de stichting nog meer apparaten willen repareren. “De vrijwilligers zijn onze beperking. Als we veel meer vrijwilligers zouden hebben, waardoor we veel meer zouden kunnen repareren, dan zouden we nog veel meer kunnen redden.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Aan de inzet van de huidige vrijwilligers zal het niet liggen, die balen ervan dat ze door de coronamaatregelen minder vaak welkom zijn om te klussen. En zo blijkt het Repair Café niet alleen een plek waar mensen met een kleine beurs worden geholpen, maar is het ook een plek waar de vrijwilligers graag komen voor een bakje koffie en een praatje. In de onderstaande video is te zien hoe het café te werk gaat.

Ben jij enthousiast geworden na het lezen van dit artikel? De Klussen en Diensten Centrale is op zoek naar nog meer vrijwilligers. Bel 0416531573 voor meer informatie.

Deel dit bericht met je vrienden!