Bakkersvak minder populair: “Ze rennen snel weg als we de werkuren vermelden”

LANGSTRAAT - Het bakkersberoep is niet meer zo populair in Nederland, er is namelijk een tekort aan bakkers. Dit komt voornamelijk door de onaantrekkelijke werktijden die bakkers moeten draaien. Het beroep is ook minder populair bij de jongeren door die werktijden, ze moeten namelijk vooral 's nachts werken. Hoe staat het ervoor met de bakkers uit De Langstraat?

Bakkerij Filius uit Dongen
“Tussen 1.30 uur en 2.00 uur 's nachts sta ik meestal op om naar mijn werk te gaan”, aldus Pim Filius. “Het schrikt jongeren wel steeds meer af om bakker te gaan worden. Als ik sollicitanten krijg en het gaat over de werkuren dan rennen ze hard weg”, lacht Pim Filius van Bakkerij Filius. “Het bakkersvak is een heel mooi beroep, je begint in de ochtend eigenlijk met niks, je hebt alleen wat ingrediënten: bloem, meel, zout, gist en wat water. Het is elke dag een soort sport om een zo goed, mooi en lekker broodje te maken. Dat maakt het bakkersvak ook mooi en afwisselend.”

Bakkerij Van Beijnen uit Waalwijk
“De eerste persoon begint bij ons al om 22.00 uur met al het brood bakken voor de winkels, hij werkt dan door tot ongeveer 7.00 uur. Om 6.00 uur en 8.00 uur sluiten er nog twee collega’s aan", aldus Tim van Beijnen van Bakkerij Van Beijnen. “Wij werken ook met een remsysteem, dat houdt in dat wij overdag het deeg produceren. Dat deeg gaat dan in een speciale kast. Die kast staat op min drie graden en gaat automatisch op ontdooien en daarna op rijzen. Een bakker is wat mij betreft verplicht om zo’n kast te halen, omdat de nachturen die bakkers maken eigenlijk een beetje aan banden zijn gelegd."

"Officieel mag een werknemer nog maar negentien nachturen maken in twee weken. Ik heb het idee dat die vroege werktijden jongeren afschrikt om bakker te worden. Je ziet steeds meer jongeren die komen solliciteren die alleen maar overdag willen werken. We werken om deze reden met dat remsysteem, zodat de nachturen minimaal zijn. De werkomstandigheden, het sociaal leven en de gezondheid van het personeel zijn dan ook beter. Als je bakker wilt worden, moet je ervan bewust zijn dat het een pittig beroep is, maar het mooiste van bakker zijn is dat je van niets een volledig product kan maken.”

Bakkerij Bierman uit Kaatsheuvel
“Ik sta doordeweeks rond 1.00 uur 's nachts op om te gaan bakken. Hoe dichter bij het weekend, hoe drukker het wordt en hoe eerder wij moeten beginnen", aldus Richard Bierman van Bakkerij Bierman. “Ik denk wel dat het jonge mensen afschrikt om bakker te worden, omdat je er sociaal wel iets op inlevert. Het merendeel van de mensen om je heen werken niet in de nacht en dan moet je toch je avond opofferen om op tijd naar bed te gaan." Richard is al vanaf zijn zestiende bakker. “Ik hoefde toen nog niet in de nacht te beginnen, wel vroeg in de ochtend. Veel van mijn familieleden waren ook bakker, dus dan zie je al snel de positieve kant van bakker zijn en hoe je ermee om kan gaan. Als je bakker bent, kun je heel creatief zijn. Van niets, iets maken, dat is het mooiste aan het bakkersvak."

Deel dit bericht met je vrienden!