‘Bediening heeft geen armen van anderhalve meter’ (video)

WAALWIJK - Geen klanten, geen omzet, personeel dat moet worden doorbetaald. Het zijn lastige tijden voor de Moerse Hoeve in De Moer. Het restaurant lijdt nadrukkelijk onder de coronacrisis. Grote vraag: hoe gaat de onderneming straks om met de ‘anderhalve meter-werkelijkheid’? Chef-kok Kees van Rijswijk: “We zoeken naar een oplossing.”

De Moerse Hoeve ligt er al weken verlaten bij. Ja, het personeel dat gewoonlijk de maaltijden bereidt en de klanten bedient is aanwezig om andere klusjes te doen. Maar verder? Zoals bijna alle bedrijven gaat het restaurant stevig gebukt onder de coronacrisis. “Het zijn hele onwerkelijke tijden, ja”, erkent chef-kok Kees van Rijswijk van het bedrijf. “Normaal zijn we 365 dagen per jaar open, nu zijn we al weken gesloten.”

Anderhalve meter
Grote vraag: wat brengt de toekomst voor het bedrijf, wanneer straks de ‘anderhalve meter-maatregel’ werkelijkheid wordt in het restaurant? Nu beschikt De Moerse Hoeve nog over zestig zitplaatsen voor klanten. Straks mag vermoedelijk slechts nog een kwart daarvan binnen. “We zoeken naar een oplossing”, zegt Van Rijswijk. “Maar hoe die oplossing eruit gaat zien, weten we zelf ook nog niet. Hoe ga je de gerechten bijvoorbeeld aan klanten overhandigen, wanneer je niet bij hen in de buurt mag komen? De bediening heeft geen armen van anderhalve meter lang. Dat zijn allemaal zaken waarover we nadenken. De antwoorden erop hebben we alleen nog niet.”

Onzekerheid
De leiding van de Moerse Hoeve weet bovendien nog niet wanneer de deuren van het restaurant weer geopend mogen worden van de overheid. Mogelijk schept minister-president Mark Rutte op 21 april, wanneer hij weer een persconferentie geeft, meer duidelijkheid. “Één ding is zeker”, besluit chef-kok Van Rijswijk. “Wanneer we weer open mogen, zullen we er weer zijn voor onze klanten. Op welke manier dan ook.”

Deel dit bericht met je vrienden!