‘Belastingverhoging Loon op Zand noodzakelijk’

LOON OP ZAND - Inwoners van de gemeente Loon op Zand krijgen te maken met een ‘forse’ stijging van de afvalstoffenheffing en rioolheffing. “Ik kan me voorstellen dat het niet leuk is, belasting betalen is niet leuk”, stelde wethouder Frank van Wel (VVD) in Langstraat Languit.

Volgens Van Wel is deze verhoging een noodzakelijk kwaad. “Je ziet dat je een structureel tekort hebt van 3,7 miljoen euro, dan moet je ook een structurele oplossing bieden.” 

Van Wel stelde donderdag 27 februari in Langstraat Languit dat de gemeente Loon op Zand te maken heeft met hogere uitgaven dan inkomsten. Dat komt volgens hem onder meer doordat de gemeente structureel te weinig geld krijgt van het Rijk. “De zorgkosten rijzen de pan uit”, vertelde hij. Richting het Rijk heeft Loon op Zand samen met andere gemeenten al aangegeven dat dit voor de gemeente een probleem is.

Meerdere maatregelen
Daarnaast ziet de gemeente de kosten in de verwerking van het afval stijgen. Om de begroting sluitend te krijgen heeft de gemeente al bezuinigingsmaatregelen aangekondigd en project uitgesteld. “Maar helaas moeten we ook de inkomsten verhogen, helaas. Ik kan me voorstellen dat het niet leuk is, belasting betalen is niet leuk. Hebben er als college en raad alles aan gedaan om te zorgen dat de inwoners zo min mogelijk belast worden.” 

Inwoners van Loon op Zand betalen één bedrag voor Onroerende Zaak Belasting (OZB), rioolheffing, afvalstoffenheffing en hondenbelasting. Hoeveel iedereen meer gaat betalen, verschilt per inwoner. “De OZB hangt af van of je een bedrijf of eigen woning hebt.”

Bezwaar OZB
Als het gaat om de bezwaar maken tegen OZB doet Van Wel een beroep op de inwoners. “We leggen nadruk op informeel bezwaar, bel met de gemeente.  Dat scheelt aanvrager veel tijd en de gemeente veel geld”, legt hij uit. “Ik snap ook dat inwoners vragen hebben. Onze mensen zitten klaar om vragen te beantwoorden.”

 

De brief met de exacte verhoging valt deze week bij inwoners van Loon op Zand op de mat.

Deel dit bericht met je vrienden!