Cinemaclub Dongen houdt de regie in coronatijd

DONGEN - In maart ging het beeld in een klap op zwart voor Cinemaclub Dongen. Gastheer De Volckaert sloot de deuren voor alle niet-noodzakelijke bezoekers, zoals die voor de films. “In september konden we mondjesmaat weer beginnen”, vertelt een ondanks alles optimistische voorzitter en programmeur Paul Beckers.

Nee, makkelijk was het niet. Maar het is niet anders. “De laatste maanden van ons seizoen vervielen hierdoor, en de zomerstop in juni, juli en augustus volgde daarop.” Beckers kijkt er met enige weemoed op terug. “We zouden afgelopen seizoen de drieduizend bezoekers hebben aangetikt.”

Een recordjaar werd het niet en wordt het ook dit seizoen niet. Niet qua aantal bezoekers, maar ook niet financieel. “Met dertig mensen draaien we met een klein verlies of net quitte, ondanks dat we volledig met vrijwilligers draaien.”

Cinemaclub Dongen ging in 2013 in première. Beckers startte het initiatief als fanatieke filmliefhebber. “Inmiddels hebben we een clubje van twaalf vrijwilligers met wie we draaien.” Samen zagen ze de belangstelling toenemen. “Dit jaar verkochten we 120 seizoenskaarten.”

De coronasluiting kwam op het moment dat de club net een plan voor sponsoring wilde lanceren, om net even dat beetje extra steun te ontvangen waarmee de toekomstplannen gerealiseerd moeten kunnen worden.

Want plannen zijn er nog genoeg. “We hebben het afgelopen jaar Dolby-Cinema in de zaal gebracht, dus geluidtechnisch zit het wel snor. Maar nu ligt de grootste uitdaging voor ons: de aanschaf van een 2K-projector, wat ons als filmhuis op de kaart zet”, vertelt Beckers vol enthousiasme. “Dat betekent elke week een film, die we gelijk kunnen vertonen met andere filmhuizen.”

Aan dit digitale projectiewonder hangt wel een flink prijskaartje, mede omdat er de noodzakelijke beveiliging is ingebouwd. “Zo’n projector heeft een digitale kluis om te voorkomen dat films illegaal worden gekopieerd.”

Nu draait de Cinemaclub films vanaf bluray/dvd. “We betalen netjes alle rechten daarvoor hoor, maar vanwege dit systeem lopen we altijd vijf tot zes maanden achter.” Dat nadeel is nu een voordeel. “Wij hebben nu nog de releases op de plank liggen van het moment voordat de filmwereld op slot ging”, geeft de liefhebber aan.

2021 moet het jaar worden voor de bijzondere filmzaal. Want die nieuwe projector, die moet er komen. “Liefst vandaag nog”, lacht hij. Nu maar hopen dat de gemeente Dongen wil meewerken aan een financiële ondersteuning.Het zou het programma nog een impuls geven. En dat is al niet mis:  “Want al zijn we een kleine club, programmatechnisch kunnen we wedijveren met de grote filmtheaters in Nederland. Als je ons programma volgt, heb je de beste Art House films gezien die er uitkomen.”

Deel dit bericht met je vrienden!