Corona en evenementen in de regio: Afgelast of niet

WAALWIJK/DONGEN/LOON OP ZAND - Evenementen waar meer dan duizend bezoekers worden verwacht mogen in elk geval tot en met aanstaande maandag 16 maart niet doorgaan in Noord-Brabant. Op die manier wil de overheid verspreiding van het coronavirus tegengaan. Ook kleinere evenementen gaan niet door. Een overzicht van coronamaatregelen.

Update donderdag 15.50 uur
Het kabinet en het RIVM hebben donderdag nieuwe maatregelen afgekondigd. Dat betekent dat bijeenkomsten met meer dan 100 mensen zijn afgelast. Deze maatregel geldt tot eind van deze maand. Lees er hier meer over. Meer over de gevolgen van het coronavirus in ons nieuwsoverzicht.

Sport
Alle amateurvoetbalwedstrijden van Brabantse clubs zijn komend weekend afgelast. Ook de hockeywedstrijden van Brabantse clubs gaan niet door. Dat hebben de voetbal- en hockeybond besloten.

Waalwijk
Gezien de ontwikkelingen de afgelopen 24 uur rond het coronavirus en het feit dat zich inmiddels een aantal raadsleden hebben afgemeld, heeft de voorzitter van de Waalwijkse gemeenteraad het besluit genomen dat de raadsvergadering donderdagavond 12 maart niet doorgaat.

De wedstrijd RKC Waalwijk - FC Groningen van zondag 15 maart is afgelast. Een nieuwe datum is nog niet bekend. Ook de fanshop van de Waalwijkse club is voor onbepaalde tijd uit voorzorg gesloten.

Alzheimer Café Waalwijk op 18 maart gaat niet door, laat de organisatie weten. “We hebben immers te maken met kwetsbare ouderen en gezien de actualiteit met betrekking tot het coronavirus achten wij het niet verantwoord om het café door te laten gaan.”

Inloophuis TOON in Waalwijk is van 11 t/m 20 maart gesloten, is te lezen op de website. “Dit besluit hebben wij genomen omdat vandaag de adviezen van het RIVM en de regering opnieuw zijn aangescherpt.”

Voorstellingen in De Leest  zijn geschrapt tot en met 31 maart als gevolg van de maatregelen. 

De Lezing van Groei en Bloei De Langstraat van 19 maart gaat niet door.
Dat heeft Groei en Bloei De Langstraat besloten na het advies vanuit het RIVM. De lezing van Marcel de Wagt had het thema 'met welke tuinverrassingen komt de lente dit jaar'.

De Fellenoordwandeltocht op 4 en 5 april, georganiseerd door WSV Waalwijk'82 gaat niet door. De start van de tocht zou in Drunen bij Wijnand van Delft zijn.

Het Parkpaviljoen in Waalwijk heeft besloten om tot aanstaande dinsdag 17 maart de eigen activiteiten met meer dan 25 deelnemers uit te stellen. Dit geldt onder meer voor 'Eten met ... Bert', op 12 maart. Ook de Indische middag zondag 15 maart wordt verplaatst. De andere activiteiten, zoals de Inloop gaan voorlopig wel door. Voor evenementen van verenigingen verwijst het bestuur naar de verenigingen.

Podium Winterdijk 30b in Waalwijk heeft voor de duidelijkheid besloten de voorstellingen die gepland stonden t/m 16 maart te verplaatsen naar een latere datum. Dat geldt onder meer voor de Line-up Comedy&Cabaret van vrijdag 13 maart.

Ook de inloop van Inloop Centrum Zuid-Nederland van de Stichting Plots- en Laatdoven op 25 maart in BaLaDe in Waalwijk is afgelast.

Buurthuizen Bloemenoord en Zanddonk blijven tot en met zondag dicht. De coronabesmetting van twee frequente bezoekers zorgde voor veel onrust.

Waspik
De uitgestelde carnavalsoptocht van Waspik op zondag 15 maart gaat niet door. De organiserende stichting volgt daarmee het advies. “Wij zien, met de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus en de aangescherpte maatregelen, geen andere mogelijkheid."

Den Bolder laat weten dat de lezing van Wim Daniels aanstaande vrijdag 13 maart is gecanceld als gevolg van de coronamaatregelen. Dat geldt ook voor de voorstelling van Christel de Laat van aanstaande zaterdag 14 maart. Deze voorstelling wordt verplaatst naar 16 mei. Bezoekers krijgen hierover via mail informatie.

Sprang-Capelle
Bij TV Raoktum in Sprang-Cappele heeft het bestuur besloten om het voorjaarstoernooi stop te zetten en de bardiensten tot en met maandag 16 maart te annuleren. Alle geplande wedstrijden komen daarmee te vervallen, meldt de club op haar site.

Buurthuis Vrijhoeve in Sprang-Capelle meldt vrijdag 13 maart dat het gesloten blijft tot 31 maart in verband met het coronavirus en richtlijnen van RIVM. "Excuses voor het ongemak maar volgens ons is dit de beste beslissing", meldt het bestuur.

Dongen
De gemeente vraagt inwoners met vragen dat vooral telefonisch of via internet te doen. In spoedgevallen is een afspraak maken op het gemeentehuis wel mogelijk. De gemeente haalde dinsdag op het laatste moment een streep door de inloopavond over het Biezenplein en omgeving. Een nieuwe datum is nog niet bekend. Ook gaat de raadsvergadering in Dongen van donderdag 12 maart ging niet door.

De rommelmarkt zondag 15 maart van de Koninklijke Muziekverenigingen Dongen gaat niet door. Dat is de uitkomst van overleg tussen de organisatie van de rommelmarkt en de gemeente.

Kaatsheuvel
De Efteling is gewoon open, wel neemt het park de nieuwe adviezen van de Brabantse Veiligheidsregio’s ter harte. “Daarom nemen we tijdelijk een aantal maatregelen (t/m 16 maart). Zo nemen we per 11 maart maatregelen om grotere groepen mensen te scheiden en/of extra afstand te creëren, bijvoorbeeld bij shows.” Het attractiepark verwijst naar de omvang en inrichting van het park. “Ons park is bijna 80 hectare groot. De gasten zijn verspreid, veel in de buitenlucht en er is ruimte om afstand te houden.” Ook verwacht Efteling de komende periode minder bezoekers door ‘sociale onthouding’.

Het Lenteconcert van Gemengd Koor De Vaert Erin uit Kaatsheuvel gaat zondag 15 maart niet door. Dat meldt de organisatie. Het concert zou gehouden worden bij De Gildenbond.

Het Klavier schrapt tot en met maandag de voorstellingen. Dat betekent onder meer dat het optreden van Nol Havens van vrijdag 13 maart verzet wordt naar een latere datum.

Tips welkom
Betrokken bij een evenement dat de komende dagen niet doorgaat in Loon op Zand, Waalwijk of Dongen? Stuur ons een e-mail via redactie@langstraatmedia.nl en we nemen het mee in dit overzicht.