Corona raakt ook de 95e verjaardag moeder burgemeester

WAALWIJK - Het zijn ‘bizarre’ tijden. Burgemeester Nol Kleijngeld haalt het nog maar eens aan in zijn tweede open brief aan de inwoners van Waalwijk. Daarin geeft hij een treffend voorbeeld van de impact. Zijn moeder feliciteren met haar 95e verjaardag? Lastig.

“Vandaag is mijn moeder jarig”, schrijft hij op Facebook. “Ze wordt 95. Enkele weken geleden oppert ze, kranig als ze is, om haar verjaardag het eerstvolgende weekend in De Leest te vieren. Op zondag allemaal naar de ochtendfilmvoorstelling om daarna samen te lunchen.”

Het coronavirus gooit roet in het eten. “Erger, maakt het onmogelijk om vandaag gewoon met de familie bij elkaar te komen. Om haar persoonlijk met deze mijlpaal te feliciteren. Bizar, dat is het.”

Onwerkelijke tijd
Kleijngeld noemt het een ‘vreemde en onwerkelijke tijd waar we samen doorheen moeten’. In zijn verhaal verwijst hij naar de nieuwe en aangescherpte maatregelen in de strijd tegen het virus. “De boodschap is glashelder: blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk als je niet thuis kunt werken, voor boodschappen of om voor anderen te zorgen. Even een luchtje scheppen kan en mag, maar doe dit niet in een groep. Ga bij voorkeur alleen. En hou de minimale afstand van 1,5 meter aan.”

Richtlijnen voor iedereen
In zijn Facebookpost benadrukt hij dat deze richtlijnen voor iedereen gelden. “Dus niet alleen voor ouderen of mensen met een zwakke gezondheid. Ook lichamelijk gezonde mensen hebben de verantwoordelijkheid om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook al voel je je goed, hou je aan de oproep tot ‘sociale onthouding’.”

Dat gaat best goed, ziet Kleijngeld. “Maar jammer genoeg zie ik het soms ook regelmatig verkeerd gaan. Grote groepen bij het Cruyff Court of op het Hoefsventerrein. Of de mevrouw die in de supermarkt, vlak voor iemands neus, haastig ‘sorry’ keuvelend, een tros bananen zie pakken. Twee tellen later had ook gekund. Pas je gedrag gewoon een beetje aan.”

Waalwijkers overleden
En dat is echt nodig, besluit hij. “Ook in Waalwijk zijn er inmiddels mensen overleden aan het coronavirus. Sta even bij ze stil, wanneer u eraan twijfelt of al die maatregelen wel nodig zijn. Let een beetje op elkaar.”

Deel dit bericht met je vrienden!