De Leest over demonstratie: ‘Wij zijn geen kapperszaak of massagesalon’

WAALWIJK - Theater De Leest staat er rustig bij. De zachte rode stoelen zijn al weken niet meer uitgeklapt en de zalen zijn leeg en stil. Toch sluit het Waalwijkse theater zich niet aan bij de landelijke demonstratie ‘Kapsalon Theater’. Het theater snapt de onderliggende gedachte maar is zelf te boos en verdrietig om actie te voeren, zo meldt het theater in een statement op Facebook.

Kapsalon Theater
"Wij willen open als volwaardig theater, niet als kapperszaak of massagesalon", vertelt directeur Sander Knopper. Vandaag openen 35 theaters in heel Nederland op ludieke wijze hun deuren onder de noemer 'Kapsalon Theater'. Zo kunnen mensen zich woensdagmiddag eenmalig op het podium van De Kleine Komedie in Amsterdam door professionele kappers laten knippen. De actie is bedacht door acteur en regisseur Diederik Ebbinge. Hij redeneerde dat theaters wel open mogen als ze binnen een andere sector vallen. In Tilburg tovert de Schouwburg zich om tot massagesalon met een eigen actie.

Versoepelen
Knopper vindt dat het niet zijn taak is om zich aan te passen en als kapsalon open te gaan. "Wij kunnen gewoon veilig open als theater. In de maanden dat theaters open waren, zijn er nauwelijks besmettingen geweest in de culturele sector", vertelt Knopper.

Knopper vindt dat de regering theaters niet als belangrijke sector behandelt. "Daarnaast is het onzeker wanneer we weer open mogen, dus kunnen we ook niet anticiperen. Ik weet nooit of de maatregelen wel of niet verlengd worden, dus we blijven telkens hopen en vervolgens weer optredens uitstellen of cancelen’’, legt Knopper uit. Hij zou het liefst meer duidelijkheid willen. "Als de regering zegt ‘jullie mogen een half jaar niet open’, dan weten we tenminste waar we aan toe zijn en kunnen we beleid maken’’, vertelt Knopper. Al wil hij het allerliefst helemaal open met zijn theater.

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!