Dit zijn de genomineerden duurzaamheidsprijs 2020

WAALWIJK- Er kan weer gestemd worden voor de duurzaamheidsprijs 2020. Dit is een prijs voor het beste duurzame initiatief voor Waalwijk. Sinds 2019 reikt de gemeente de prijs uit om inwoners die duurzaam bezig zijn in het zonnetje te zetten. Dit zijn de zeven genomineerden die kans maken op de duurzaamheidsprijs 2020.

Milos Boksan- App tegen voedselverspilling in supermarkten
Milos Boksan is 17 jaar en werkt in een supermarkt. Hij weet maar al te goed hoeveel producten er weggegooid worden in de supermarkt, omdat ze over de datum zijn. Daarom bedacht Milos een app, waarin mensen een overzicht zien van welke producten bijna over de datum zijn. Zo wordt er minder voedsel verspild en verdienen supermarkten meer geld. De app is er nog niet, maar het projectvoorstel wel.

Sam Louis- Nieuwkomers op weg helpen naar het Nederlands zorgsysteem
Sam Louis van 51 woonde in Syrië voordat hij naar Nederland kwam. Hij is uit zijn thuisland gevlucht voor de oorlog. Zijn ervaring is dat nieuwkomers uit oorlogsgebieden de weg naar de zorg niet kennen, vanwege een taal -en cultuurbarrière. Sam maakt zich hard om de nieuwkomers in Waalwijk op te vangen en voorlichting en hulp te geven over zorg in Nederland. Dit doet hij heel vertrouwd in hun eigen taal, Arabisch.

Nina Angkotta- Unified Nature: Een duurzaam modemerk
De 23-jarige Nina Angkotta is de eigenaar van het modemerk Unified Nature: een modemerk voor unisex kleding van 100% organisch katoen. De producten worden verzonden in een composteerbare verpakking en voor iedere bestelling wordt een nieuwe boom geplant door Unified Nature. Nina gelooft dat er op het gebied van mode meer mogelijk is dan alleen fast fashion, waarbij kleding snel en niet verantwoord geproduceerd wordt.

Elise Bakker- Roadthrifters: Tweedehands vintage kleding
Van kleins af aan draagt de 18-jarige Elise Bakker al tweedehands kleding. Zij dacht altijd: Waarom zou je iets nieuws kopen, als je het net zo leuk tweedehands kan kopen? Met die filosofie is Elise haar eigen webshop 'Roadthrifters' begonnen, waar je goedkope tweedehands kleding kan kopen die Elise heeft gekocht in tweedehands winkels door heel Europa. Daarnaast is Elise aangesloten bij het platform United Wardrobe, waar ze 10 tot 15 bestellingen van tweedehands kleding per dag binnenkrijgt.

Lucy Maijer- Het Buurtkastje: producten uitwisselen in plaats van weggooien
Lucy Maijer (46) bedacht via een idee van een buurtbewoonster het Buurtkastje in Zanddonk. Via het Buurtkastje kunnen bewoners verschillende lang houdbare producten (etenswaren, toiletartikelen etc.) die ze niet gebruiken neerleggen en iets anders uit de kast meenemen. Zo worden producten met elkaar gedeeld in plaats van weggegooid. Het Buurtkastje is deze zomer geopend en het staat in Lucys voortuin.

Romy van Dongen- Workshop over bioplastic, recyclen en dilemma's van de industrie
Romy van Dongen is 22 jaar en studeert Chemische Product Innovatie in Breda. Hier leerde zij over het maken van bioplastic en kwam zij erachter dat mensen niet veel weten van plastic, terwijl we het dagelijks gebruiken. Als stageopdracht bedacht Romy een workshop voor jongeren over hoe je bioplastic maakt, welke vormen van recyclen er zijn en de dilemma's waar de industrie mee te maken krijgt.

Judith Zwaans- Loona's ophaalpunt: gratis producten voor wie het hard nodig heeft
De 42-jarige Judith Zwaans runt al 2 jaar de Facebookpagina Loona's ophaalpunt, waarin Judith mensen gratis producten aanbiedt. Het is bedoeld voor mensen die krap zitten of niet bij de voedselbank terecht kunnen. Judith haalt gratis producten op bijvoorbeeld bij de supermarkt en de mensen kunnen het bij haar thuis ophalen. De Facebookpagina heeft meer dan 500 leden, waaronder mensen die zelf producten doneren of meehelpen met koken.

Tot en met 4 oktober kan er gestemd worden. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens een live-uitzending op 11 oktober. Die krijgt de duurzaamheidsprijs 2020 ter waarde van 300 euro.

2019

In 2019 won Casandra Stolk, die van Waalwijk een eetbare groene stad wil maken, de eerste duurzaamheidsprijs. Als prijs werd door de wethouder een bokaal uitgereikt, ontworpen door tweedejaars leerlingen van De Overlaat. Deze leerlingen hadden voorafgaand aan deze uitreiking de opdracht gekregen om verschillende, uiteraard duurzame, bokalen te ontwerpen.

Deel dit bericht met je vrienden!