Eindelijk weer Efteling: ‘Dit voelt een beetje als een feestdag’

KAATSHEUVEL - Voor het eerst sinds 14 maart was De Efteling woensdag weer open. En dat nieuws bleek niet aan dovemansoren gericht. In het attractiepark was het meteen weer een drukte van belang. Nou ja, tot op zekere hoogte dan… “We zijn heel blij dat de poorten weer open zijn.”

Het is alsof er niets is gebeurd de laatste maanden, woensdagmiddag, aan de straatkant van De Efteling. Vrolijk trekken de treintjes van het Land van Laaf over hun rails, terwijl de Pagode zich als een immens standbeeld onttrekt uit de bossen.

Kinderstemmen
In de verte weerklinken kinderstemmen aanhoudend langs de sprookjesachtige bouwwerken. ’s Lands bekendste attractiepark heeft haar deuren geopend. En dat, zo blijkt, voelt meteen weer als vanouds in Kaatsheuvel. “Hier hebben we al die tijd naar uit gekeken”, vertelt een moeder, terwijl ze met haar twee kinderen uit De Efteling stiefelt. “We zijn blij dat de poorten weer open zijn.”

Dat laatste spat van de drie gezichten af. Desondanks is het toch anders dan anders, deze stralende lentedag in Kaatsheuvel. Net als aan de rest van de wereld, gaat het coronavirus ook niet voorbij aan Roodkapje, Sneeuwwitje en al die andere zo karakteristieke inwoners van het pretpark. En dat betekent dat bezoekers zich aan dienen te passen. Slechts een derde van het gebruikelijke aantal gasten is in deze periode welkom in De Efteling. Ze moesten zich bovendien van tevoren aan hebben gemeld om binnen te komen in het park, waar ook nog eens eenrichtingsverkeer geldt. Ook kenmerkend: de aanpalende busstations zijn goeddeels leeg.

Stamgast
De moeder uit Kaatsheuvel, net als haar kinderen stamgast in het pretpark, maalt er niet om. Zij loopt dat kleine stukje wel. “Het is een heel vervelende tijd geweest voor iedereen. En feitelijk is dat het nu nog voor velen. Dan is het fijn dat we nu langzaam maar zeker ook weer wat leuke dingen kunnen doen. En leuk is een bezoekje aan De Efteling natuurlijk. Ook als je er, zoals wij, al talloze malen zijn geweest.”

Bezoekers moeten zich deze dag echter houden aan nóg tal van andere spelregels. Zo kunnen ze het park enkel in vooraf door De Efteling aangekondigde tijdslots betreden. De poort uitgaan kan gelukkig wél gedurende de hele dag, bewijst de jonge moeder met haar kroost. Voor hen is het na hun weerzien met Holle Bolle Gijs en kornuiten tijd voor een glaasje prik in de eigen achtertuin. Al was het maar omdat een bezoekje aan de overige horecagelegenheden in Kaatsheuvel pas mogelijk is vanaf 1 juni.

Lekker nagenieten
“Dat komt later wel weer”, klinkt het opgewekt. “Wij gaan lekker nagenieten van wat we net gezien hebben. Dit voelt toch een beetje als een feestdag.”

Deel dit bericht met je vrienden!