‘Elke dag onderwerpen die leven in de Langstraat’

WAALWIJK - Elke dag neemt Eric Dankers de Langstraat mee in het nieuws van de dag. Een kijkje achter de schermen bij Langstraat Languit.

Het is even voor negen uur deze woensdagmorgen, net voordat de coronamaatregelen worden doorgevoerd.. Eric zit achter zijn bureau op de redactie van Langstraat Media in Waalwijk. Hij neemt nog even de onderwerpen van deze morgen door en belt met een potentiële gast. “Wie gaat me dan terugbellen?”, vraagt de programmamaker aan de persoon aan de andere kant van de lijn.

Mailbox
Hij is dan al een uurtje bezig met de laatste voorbereidingen voor zijn programma Langstraat Languit. Die voorbereidingen begint hij doorgaans de dag ervoor. Het nieuws doornemen, in de mailbox, andere media scannen, overleg met de redactie en vooruit kijken naar wat er de komende dagen staat te gebeuren in Dongen, Waalwijk en Loon op Zand. Nu in tijden van corona staat de voorbereiding helemaal op zijn kop.

Tegen tien uur maakt hij aanstalten om naar de studio te gaan. Dan belt Thom Craane, een van de gasten. Met zijn jas nog aan stelt hij de laatste vraag in de voorbereiding. “Neem jezelf je muziek mee”, vraagt hij aan de zanger, die langskomt om te praten over zijn nieuwste plaat.

Dankers is een ervaren radiomaker. “Ik maak denk ik al vanaf mijn veertiende radio”, vertelt hij tussen de platen door.

Liefde voor muziek
Hoe is hij eigenlijk bij de radio terecht gekomen? “Het is bij mij begonnen met mensen entertainen met muziek. Ik ben zelf niet muzikaal, kan niet zingen, geen instrument bespelen. Maar ik heb wel ritmegevoel en liefde voor muziek”, lacht hij.

Dankers is ook verantwoordelijk voor de muziek op Langstraat FM en dus ook voor de muziek in zijn programma. “De muziek die we draaien vind ik leuk, maar als er een nummer tussen zit dat ik niet leuk vind, dan vervang ik het.” Het gaat om de juiste sfeer. “De goede stemming.”

Oude bekende
Voordat hij bij Langstraat Media terechtkwam, was hij actief bij een van de voorgangers: LTV in Loon op Zand. Vaste luisteraars kennen hem van zijn eerdere periode bij wat toen RTV Midden Brabant heette. “Daar heb ik zeven jaar het programma In de Ochtend gedaan.”

Nu is hij weer terug bij de omroep. “Elke ochtend.” Hoe ziet de ideale editie van Langstraat Languit eruit voor jou? “Minimaal twee interviews met lokale gasten, van een zanger tot de burgemeester of een tuinman. Belangrijkste eis: het moet over ons gebied gaan. Ik probeer de onderwerpen aan te snijden die leven, die nieuwswaarde hebben en die opvallen.”

Dan gaat de muziek van de speakers en gaat de rode lamp aan, ten teken dat de microfoon open gaat. “Thom, welkom bij Langstraat Languit”, klinkt de stem van Dankers door de studio.

Langstraat Languit
Elke werkdag tussen 10.00 en 12.00 uur op Langstraat FM.

Deel dit bericht met je vrienden!