Geen coronatests meer voor medewerkers ziekenhuis

WAALWIJK - Alle tien ziekenhuizen in Noord-Brabant en het Sint Jans Gasthuis in Weert (Limburg) stoppen per deze vrijdag 13 maart, met het testen van medewerkers op de aanwezigheid van het coronavirus (COVID-19).

Dat is donderdagavond besloten in het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ), waarin deze ziekenhuizen vertegenwoordigd zijn. Dat geldt dus ook voor de medewerkers van het Elisabeth-Twee Steden Ziekenhuis in Waalwijk en Tilburg.

Redenen
Een van de redenen om te stoppen met het testen van medewerkers is het beperkt aantal beschikbare testen. Ook is er niet genoeg capaciteit en mankracht om ze allemaal af te nemen. De testen die er zijn, worden gebruikt voor patiënten.

“Bovendien is het erg moeilijk om een goede afweging te maken welke personen wel en niet getest moeten worden”, aldus de ziekenhuizen in een verklaring. “Er zijn mensen met minimale klachten die een virus bij zich dragen, het kan naast COVID-19 ook een ander virus zijn, en mensen die erg ziek zijn maar die niet positief getest worden en dus geen virus hebben.”

Besmetting
“Tot slot vindt verspreiding van COVID-19 plaats in zowel in het ziekenhuis als daarbuiten. Dat wordt niet voorkomen met het testen van medewerkers.”

Medewerkers met klachten
De ziekenhuizen hebben eveneens afspraken gemaakt over wanneer zorgmedewerkers wel of niet naar huis worden gestuurd. “Ze worden naar huis gestuurd is als zij klachten hebben die acuut veranderen. Het gaat dan om mensen met hoestklachten die acuut verergeren, koorts hebben, die rillerig zijn of ineens een griepgevoel hebben.” Ze mogen pas weer werken als ze 24 uur klachtenvrij zijn. “Bij (mild) hoesten of neusverkoudheid blijven medewerkers gewoon werken.”

Deel dit bericht met je vrienden!