Gemeente Waalwijk nu al hard bezig om verkiezingen ‘coronaproof’ te organiseren (video)

LANGSTRAAT- Stemmen zal er in coronatijd anders uitzien. Uit een rondgang van de NOS blijkt dat in veel gemeenten meer dan de helft van de stemlocaties vervangen of aangepast moeten worden. Ook de gemeente Waalwijk is al hard bezig om te verkiezingen 'coronaproof' te organiseren.

"Wij richten in principe 24 stemlokalen in en op acht locaties konden we niet terecht", legt Willy Vermeulen, projectleider verkiezingen, uit. Zo is het niet mogelijk om zorginstellingen in Sprang-Capelle, Waspik en Waalwijk te gebruiken als stemlokaal. "Je mag niet bij je eigen moeder op bezoek, dus laat staan dat we daar duizend kiezers over de vloer hebben. Dat wil je niet." Ook een aantal basisscholen en een middelbare school zullen bij de aanstaande verkiezingen in maart 2021 geen stembureau zijn.

In plaats daarvan worden een aantal bibliotheken in Waalwijk ingericht als stemlokaal. Ook de Praktijkschool Met heeft zich aangemeld als nieuwe locatie. "Die willen dat heel graag, want dan zien scholieren het stemproces", legt Vermeulen uit. Daarnaast  worden de stembureaus in een aantal basisscholen verplaatst naar het gymlokaal. Maar dat brengt extra kosten met zich mee omdat er een beschermvloer gelegd moet worden.

Extra kosten en vrijwilligers
Naast het zoeken van vervangende locaties, komen er nog meer extra kosten bij 'coronaproof' verkiezingen. Voor bijvoorbeeld kuchschermen, handschoenen, desinfectiemiddel en peilen voor looproutes.

En dan is er nog extra mankracht nodig. Bij elk stemlokaal zal straks een extra stembureaulid nodig zijn. Deze vrijwilliger staat bij de ingang om drukte te voorkomen. Alleen al in de gemeente Waalwijk zijn er daardoor 90 extra vrijwilligers nodig." Ja, een hele boel werk. We zijn er druk mee", aldus Vermeulen.

Deel dit bericht met je vrienden!